Készülődés Márton-napra – hasznos tippek és tanácsok

“Aki Márton-napon libát nem eszik, egész napon át éhezik” – tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezető és családanya Magyarország patrónusa, Szent Márton ünnepének közeledtével ahhoz ad tippeket, miként tehetjük meghitté ezt az őszi néphagyományt, valamint elénk tárja különleges ünnepi menüjét is.

Minden év november 11-i napjához, azaz a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó naphoz számos népszokás és hagyomány kapcsolódik, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban. Adrienn ezt az eseményt nagyon szereti, hiszen ez is egy újabb alkalom tradicionális ételek elkészítésére, nem utolsó sorban pedig remek lehetőség arra, hogy együtt lehessen a családjával. Ilyenkor Adriennék hatalmas lakomával készülnek.

A gyerekekkel az ünnepek alatt még izgalmasabb a főzés, hiszen nemcsak tanulhatnak, hanem népszokásainkat is megismerhetik, ezek pedig kedveznek a játékos tanulásnak.

A Márton-napi ételek jellemzően libafogások – úgy mint libaleves, libasült párolt káposztával -, amit Adri idén burgonyagombóccal készít majd el gyermekei nagy örömére. Mivel Adrienn főzőműsorait előszeretettel forgatja a szabadban, idén már felkészült arra is, hogy otthonában is karnyújtásnyira lehessen a természettől. A lakoma helye idén már a saját télikertjük lesz, ahol az egész család összegyűlik, majd amikor a kicsik már elmentek aludni, Edvin és Adrienn a novemberre kiforrott újborral, vagyis “Márton poharával” koccint. A hagyomány ugyanis úgy tartja, ezzel egészséget töltünk magunkba, amely egész évben kitart.

“Fontos számomra, hogy a családdal ápoljuk a hagyományokat, ezért a Libalakomára idén is készülünk majd. Azt tervezem, hogy bármilyen idő is lesz, a szabadban szeretnék főzni. Nekem ez kifejezetten fontos, ezért is vettünk nemrég Edvinnel egy CORSO mobil télikertet. Egyrészt minden évszakban a szabadban lehetünk a családdal és a gyerekek is jobban szeretnek ott lenni, másrészt a főzés is kellemesebb a természet közelségében. Ami szintén nem elhanyagolható szempont, hogy teljesen mobilis a helyiség, így 100%-ig alakítható a programjainkhoz és az időjáráshoz is, ami két gyermek mellett nem hátrány” – árulta el Adrienn.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.