Készülnek vészforgatókönyvek – Leáll az élet, ha tarol az omikron

Sorban dönti le a lábáról az embereket a koronavírus omikron variánsa. Bár az új mutáció a szakértők szerint enyhébb tüneteket okoz, ugyanakkor sokkal szélesebb körben fertőz, mint a korábbiak.

Nem kis kihívás elé állítja az omikron a szolgáltatókat, az egészségügyet, az áruházláncokat, gyakorlatilag minden egyes szektort, ahol emberi munkavégzés zajlik.

Az omikronnal fertőzöttek esetében is ugyanaz a szabály érvényes: aki beteg lett, maradjon otthon! Mi a helyzet azonban akkor, ha egyszerre, egy időben, sok emberre terjed ki a fertőzöttség? Hiszen az élet nem állhat(na) meg – számol be a Blikk.

Fotó: 123rf.com

Élelmiszerellátás és logisztika

A bolti alkalmazottak nap mint nap több száz emberrel találkoznak, frontvonalban végzik munkájukat. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint nincs ok az aggodalomra az élelmiszerellátás esetében, az üzletláncok ugyanis felkészültek minden eshetőségre.

“Az élelmiszer-biztonságot semmiféle katasztrófa nem fenyegeti. Minden cégnek megvan a saját forgatókönyve, abból is több verzió. Kockázatbecslést végeznek, kötelező terveket készíteniük. A helyzet felmérhető és a korábbi tapasztalatok is segítik őket a munkában” – magyarázta Vámos hozzátéve: az áruházak eddig is álltak a sarat és ezután is fogják.

Az élelmiszereknek és egyéb más termékeknek azonban előbb el kell jutni a boltokba. A fuvarozás területén így is sofőrhiánnyal küzdenek a cégek, így egy ember kiesése is komoly fejfájást okozhat.

“A sofőrök ugyanolyan állampolgárok, mint mindenki más, nem zárható ki, hogy egy világjárvány ne érje utol őket is. A kockázatot azonban jelentősen képesek csökkenteni a területen. A nemzetközi fuvarozásban például már rengeteg ország előírta az oltást és rendszeresen tesztelik a sofőröket. A belföldi fuvarozásban már más a helyzet, itt ugyanis ilyen jellegű szabályozások nincsenek érvényben. Tudomásunk szerint az átlagosnál nem fertőződtek meg jobban a sofőrök, mióta a vírus felütötte a fejét. Ennek egyik magyarázata, hogy a személyes találkozásokat gyakorlatilag minimalizálták, érintkezés-mentesek a fuvarozással kapcsolatos átadások. A sofőrök emellett nem tömegben dolgoznak, egyedül ülnek egy fülkében” – nyilatkozta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Fotó: 123rf.com

Szolgáltatások

Belegondolni is félelmetes, milyen sok ágazat érintett: villany- és vízszolgáltatók vagy épp a postások. Nem beszélve a buszvezetőkről, vasutasokról, metrókban és villamosokon dolgozókról.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint szolgáltatás leállás nem várható, de egy-egy járat kimaradhat.

“Az influenzaszezon miatt fel vannak készülve a cégek. Fontos kiemelni azonban, hogy nem a járművezetők betegsége tud megbénítani egy szolgáltatást, hanem a diszpécserek hiánya. Emlékezzünk csak vissza a járvány kezdetére, amikor még nem volt oltás, és gyakorlatilag egy hajszálon függött, hogy a metró leáll. A metró diszpécserek ugyanis speciális tudással rendelkeznek, esetükben nincs kit kivel helyettesíteni és előírás, hányan legyenek egy helyiségben. Létfontosságú lett aztán később, hogy a kritikus munkákat végzőket az elsők között oltsák be. Ilyenek elsősorban a légi vagy a vasúti közlekedésben dolgozók is” – mondta.

Egészségügy

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint leterheltség szempontjából az omikron variáns kihívás elé állíthatja a kórházakat.

Az omikronról tudjuk, hogy enyhébb tüneteket mutat, de sokkal jobban is fertőz. A nagy számok törvénye alapján és az amerikai adatokból már sejthető, hogy nő majd a kórházba kerülők száma – az előző hullámokhoz hasonlóan –, de reményeink szerint nem akkora mértékben, mint a harmadikban. Az egészségügyi dolgozók mind be vannak oltva, esetükben is nagyon fontos a harmadik oltás felvétele. Szintén nyugat-európai adatokból tudjuk már, hogy az egészségügyi dolgozók munkából való kiesése komolyan veszélyeztetheti az ellátást. Hazánkban ráadásul egy Covid-osztályra alapvetően kevés szakember jut” – vélekedett a szakember.

Olvasd el ezt is!

Ez az omikron legnagyobb veszélye – Az egész országot megviselheti

Forrás: https://napidoktor.hu/index