Készítsünk szörpöt akácvirágból

A bodzaszörp mintájára akácvirágból is elkészítettük a kedvenc szörpünket. A siker nem maradt el.

Ha az akácvirág illatát is meg szeretnénk őrizni az év hátralévő részére, érdemes ezt is üvegbe zárnunk és nyáron hűsítő frissítőként kortyolgatnunk! A menet ugyan az, mint a jól bevált bodzaszörp receptnél:

Lássuk az akácvirágszörp hozzávalókat:

20 nagyobb akácvirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer)

A virágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágfüzéreket keressük. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 virágot és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés.

akacszorp1

Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele az akácvirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 – 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Palacsinta tésztás módszerrel bundázva is érdemes megkóstolni!

Forrás: edenkert.hu