Készítsünk mini fonott kalácsokat Húsvétra

Nincs húsvét kalács nélkül: ha nagy a család, a “mini”, egyszemélyes változat a legtutibb választás az önkiszolgáló büféasztalra.

Mini fonott kalácsok

Húsvétra készülvén már jó előre beszereztem minden hozzávalót a kalácsszütéshez is, a családban használatos receptet is felkutattam, de amikor végre minden együtt volt, úgy éreztem, az idén mégsem erre vágyom, hanem valami másra. Nem a recepttel volt a baj, mert az eddig mindig bevált, inkább azzal, hogy ha két nagy kalácsot sütök, az mindig azzal jár, hogy folyamatosan fel kell ugrálnom az ünnepi asztaltól, mert tutira mindig kevés szelet kalácsot vágok fel elsőre, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat, ezért aztán a maradékok mindig kiszáradnak.

Ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha mindenki saját kalácsot kapna, olyan egyszemélyes méretűt? Ami nem is túl nagy, nem is túl kicsi, olyan pont jó nagyságú.

 

mini kalácsok

Sütési idő: 
Összes idő: 
 Mennyiség: 16
 
Hozzávalók
  • 1 kg liszt
  • 2 zacskó instant élesztő
  • 4 kicsi tojás
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • kb. 4 dl langyos víz
Elkészítés
  1. Szitáljuk át a lisztet és adjuk hozzá az élesztőt.
  2. Habarjuk össze a tojásokat egy kis tálban és vegyünk le belőle annyit, amennyivel majd megkenjük a még sületlen kalácsokat (kb. fél tojás), a többit adjuk a liszthez.
  3. Tegyük hozzá a többi hozzávalót, majd robotgép segítségével dagasszuk ki alaposan a tésztát.
  4. Takarjuk le és langyos helyen kelesszük a kétszeresére (kb. 1 óra).
  5. A kelesztési idő leteltével melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  6. A tésztát vágjuk 16 többé-kevésbé egyforma darabra. Minden darabot vágjuk további három-három egyforma darabba és fonjuk meg őket, majd csiga formában tekerjük fel.
  7. Kenjük le őket a maradék felvert tojással és tegyük félre őket további 20 percre kelni. (Ha szeretnénk, megszórhatjuk a tetejüket darálatlan mákkal vagy vaníliás cukorral, de simán is hagyhatjuk őket.)
  8. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre őket.

mini kalács

Forrás: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.