Készítsünk magunknak ízesített vizet!

Amióta rendszeresen futok, több vizet iszom. Bár a víz a maga egyszerűségében tökéletes szomjoltó sport közben, az egészséges ízesített változat még egy kicsit tökéletesebb.

Hogyan készítsünk ízesített vizet?

Nincs futás ivás, vagyis folyadékpótlás nélkül. Na, nekem ez okozza a legnagyobb nehézséget, illetve kihívást. Eleget inni. Normál, hétköznapi üzemmódban sem vagyok képes annyi folyadékot magamba tölteni, amennyi a minimálisan elfogadott lenne, futás közben és főleg után pedig ennek a mennyiségnek a többszörösét kéne meginnom. Nekem ez felér egy kínzással.

A minap, amikor vásárláshoz készülődve benyúltam a hűtőbe, hogy a táskámba tegyem a boltban vett ízesített vizet, nehogy felforrjak az aszfalton a kánikulában, eszembe ötlött, hogy miért is nem ilyet viszek futáshoz. A válasz igen egyszerű: mert mindennapi fogyasztáshoz drága és amúgy is ipari. De a kérdés csak nem hagyott nyugodni. Feltúrtam a netet és rájöttem, hogy nincs egyszerűbb, mint egészséges ízesített vizet készíteni otthon friss gyümölcsökből, zöldségekből és zöldfűszerekből.

Az ízesített vizek készítésénél a legfőbb szabály, hogy nincs szabály. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyik hozzávalóból mennyi kell, hogy az ízlésének legmegfelelőbb szomjoltót kapja.

Foto:123rf.com

A legjobb hatást akkor érhetjük, ha a felhasznált gyümölcsöket kicsit összepréseljük, hogy minél jobban ki tudják engedni a levüket, a zöldfűszereket pedig a kezeink között óvatosan összemorzsoljuk a fokozott ízhatás kedvéért. Ha összeválogattuk a gyümölcsöket és fűszereket, öntsük nyakon őket friss vízzel és tegyük a hűtőbe az üveget néhány órára, hogy kellően összeérjenek az ízek. Minél hosszabb ideig áznak a hozzávalók a vízben, annál intenzívebb, karakteresebb lesz a vizünk ízvilága.

Citrusok használata esetén érdemes meghámozni a gyümölcsöt, így elkerülhetjük a vízben felbukkanó kesernyés ízt. Ha levendulavirágot vagy színes egész borsot használunk ízesítéshez, érdemes teatojást használni a későbbi kellemetlenségek – amelyeket az apró, úszkáló fűszernövények okozhatnak – elkerülése végett.

A vizelet színe általában egységes sárga, amely azonban az átlátszótól a barnásig számtalan árnyalatra válthat. Betegségek, fertőzések állhatnak a háttérben.

Barna? Sárga? Átlátszó? A vizelet színe megmutatja a betegségeket

A házi készítésű ízesített vizek körülbelül egy hétig állnak el a hűtőben, légmentesen zárodó palackban. Nyugodtan utántölthetjük az elfogyasztott folyadékot, de ne felejtsük el, hogy a gyümölcsöket és a fűszereket is érdemes pótolni, frissíteni. Egy hét után inkább készítsünk új adagot friss hozzávalókból.

Variációk ízesített vízre

Nagyon sokféle párosítás létezik, nekem öt fő kedvencem van.

  •  grapefruit-narancs-citrom-lime-friss mentalevél
  •  kiwi-uborka
  •  grapefruit-rozmaring
  •  friss gyömbér-körte-vanília rúd-egész fahéj
  •  uborka-friss mentalevél

Ha szeretél más ízkombinációkat is kipróbálni, íme néhány ötlet:

  • szőlő-citrom-petrezselyem
  • eper-citrom-friss bazsalikomlevél
  • narancs-áfonya
  • sárgadinnye-friss bazsalikomlevél
  • áfonya-levendula
  • alma-egész fahéj
  • görögdinnye-jalapeño
  • őszibarack-egész vaníliarúd
  • málna-rózsaszirom
  • mango-friss mentalevél
  • sárgarépa-friss gyömbér-citrom-alma
  • meggy-citrom-friss mentalevél
  • narancs-egész fahéj-friss gyömbér
  • ananász-friss mentalevél
  • eper-egész vaníliarúd
  • őszibarack-levendula
  • vérnarancs-friss mentalevél
  • eper-friss rozmaring
  • őszibarack-friss zsálya

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.