Készítsünk illatos potpourrit saját kezűleg

Szeretné, ha otthonában olyan illat lenne, mintha egy virágos réten sétálna? Akkor a potpourri elhozza önnek, a lakásába is a nyár illatát.

A potpourri száraz növények, virágok és termések keveréke, amely fantasztikus illattal tölti meg otthonunkat, legyen akár tavasz, nyár ősz vagy tél, bármelyik évszakhoz igazíthatjuk az illatokat.

A potpourrit érdemes a lakás egy olyan helyiségébe tenni ahol sokat tartózkodunk, tehetjük az éjjeliszekrényre, hogy nyugodt álmunk legyen vagy a nappaliba az asztalra, amikor vendégeket várunk. Saját ízlésünk és hangulatunk szerint keverhetjük és variálhatjuk az illatokat.

Első lépésként válogassuk össze azokat a növényeket, amelyekből szeretnénk összeállítani az illatos keveréket. Majd ezeket szárítsuk jó alaposan ki egy újságpapíron és akár egy cipős dobozba, zárjuk le őket, ha szükséges adhatunk hozzá még pár csepp illóolajat is. Pár hét múlva az összeérlelt keveréket szórjuk ki kis tálkákba és helyezzük le a lakás bármely pontján.

A potpourriba bármilyen illatos virágot, levelet, vagy termést tehetünk, de a színes növények és termések is jöhetnek. A legtöbb ilyen keverékben maga a szárított növény, vagy virág adja az illatot, de illóolajokkal is felfrissíthetjük minden héten.

Ha az illat gyengül zárjuk vissza újra a dobozba, tegyünk mellé újabb növényt és illóolajat majd ismét mehet a tálkába. Ezt a keveréket egész évben minden évszakban használhatjuk, és kedvünkre variálhatjuk az illatokat, nyáron a kertből merítsünk ihletet, a télen a karácsonyi süteményt idézzük fel, ősszel pedig az erdei séta hangulatát vigyük otthonunkba.

Íme, néhány növény, amit felhasználhatunk:

Citromfű:

A potpourriban kellemes citromos illatot ad a kerti citromfű, vagy a citromos kakukkfű is, de a citromos menta is kitűnik az illatok közül. Mindhárom növényt ültethetjük kertünkbe és egész nyáron át szedhetjük az illatos leveleket, amelyek megszárítva felhasználhatók az illatosításhoz. Ezek hiányába tegyünk a keverékbe reszelt citromhájat és csepegtessünk rá citromlevet.

citromf

Nyugtató hatású a levendula

A levendula kék színével és kellemes illatával nyugtató hatással van ránk így mindenképp érdemes felhasználni a potpourrihoz. A levendula kertünkben nyílik a nyár közepétől, apró virágait nagyon könnyű kiszárítani, akár egy kis vászonzsákba is tehetjük ágyunk mellé, így biztos lesz a nyugodt álmunk.

Rózsaszirom

Akinek van kertje szinte biztos, hogy akad benne egy illatos színes rózsabokor. Szedjük le a rózsa szirmait majd újságpapíron szétterítve akár a napon szárítsuk ki őket. Igazi nyári illatot adhatunk otthonunknak, ha a potpourriba rózsaszirmokat teszünk.

rozsaviz

Fűszernövények

A rozmaring, a kakukkfű, a zsálya mind ideális illatalapanyag lesz, ha van, fűszerkertünk szedjünk le minél több illatos fűszernövényt és szárított levelüket zárjuk be a dobozba.

De a potpouurinak nem csak illatosnak, de színesnek is kell lennie így a kertből egész évben szedhetjük a növényeket, tavasszal szárítsunk le néhány illatos fréziát, vagy jácintot, nyáron szedjük búzavirágot, vagy pipacsot, és a konyhából adjunk hozzá néhány vanília rudat, narancs és citromhéjat. Ősszel és télen a fahét, a kardomon, és a szegfűszeg is varázslatos illatot ad.

Tehát a potpourrit mindig az adott évszaknak megfelelően állítsuk össze, először jó alaposan szárítsuk ki a növényeket, leveleket és virágokat, egy száraz szellős helyen, majd amikor már kiszáradtak zárjuk őket össze vagy egy fémdobozba vagy egy cipős dobozba, adjunk hozzá még pár csepp illóolajat és végül, ha az illatok összeértek adagoljuk ki kis tálkákba őket.

Íme, néhány összeállítás:

Nyári vadvirágos rét:

1 rész rózsaszirom, 1 rész levendula, 1 rész bodzavirág, 1 rész rozmaring, 1rész kamilla.

Minden hozzávalót szárítsunk ki jó alaposan majd zárjuk össze, adhatunk mellé citromhéjat és illóolajat is. Egy szép nyári virágos tálkában néhány kagylóval körbetéve nagyon szép dísz is lesz.

Téli hangulat.

1 rész egész fahéjrúd, 1 rész vaníliarúd, pár szem szegfűszer, szerecsendió, citrom és narancshéj.

Minden hozzávalót keverjünk össze, majd adjunk hozzá pár csepp advent illóolajat és máris kész a téli hangulat.

Nyugtató potpouuri:

Vegyünk egy marék szárított levendula virágot, adjunk hozzá egy marék száraz rózsaszirmot, keverjük össze rozmaringgal, zsályával, és citromfűvel, majd csepegtessünk rá néhány csepp ylang-ylang olajat és jól zárjuk le.

Az illatos szobadíszhez akár kész fűszerkeveréket is felhasználhatunk ilyen pl. a boltba kapható puncs keverék, vagy a mézeskalács fűszerkeverék, ezeket is felhasználhatjuk.

Figyeljük a természet aktuális kínálatát, és készítsünk évszaknak megfelelő potpourrit lakásunkba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.