Készítsünk függőágyat a kertünkbe – videóval

Télen-nyáron kiváló sziesztahely, a kertbe kiakasztott függőágy! Hogy nincs függőágyunk? Akár 1 óra alatt összedobhatunk egyet! Csak egy erős vászon vagy bútorszövet kell hozzá.

Lehet ugyan kapni mindenféle függőágy-csodát a boltokban, de mivel a függőágy egyszerű kivitelezésű, készítsük el saját kezűleg!

Mindössze egy nagyobb darab hálóra vagy vászonra van szükségünk, amit két stabil pont közé kifeszíthetünk.

Honnan a függőágy ötlete?

Azoknak, akikszeretik a kalózos filmeket, bizonyára nem újdonság, hogy a hajókon a legénység, a matrózok fekvőhelye a függőágy volt. Ezt a praktikus fekvőhelyet még a Kolumbusz előtti időkben a Karib-szigetek és Dél-Amerika térségében találták fel. Állítólag éppen Kolumbusz volt az első európai, aki függőágyat látott.

Feküdjünk neki a függőágynak!

Egyszerű, könnyen kivitelezhető, lengő hatása pedig a bölcső ringására emlékeztet, ezért olyan pihentető érzés benne lustálkodni. Bár azok, akik még nem próbálták, gyakran félnek a használatától, mert attól tartanak, hogy a lengés következtében kieshetnek belőle.

Természetesen ez nem igaz, amint valaki belesüpped, a függőágy azonnal alkalmazkodik alakjához és biztonságosan körülfogja. A függőágyak egyik fontos jellemzője a minimális és maximális felfüggesztési távolság. Az a fontos, hogy mennyire feszítjük ki, hiszen miután belefekszünk, annak íve ettől függ majd. Minél feszesebb, annál kisebb az ív, annál egyenesebb testtartásban tudunk benne feküdni, és annál jobban kilátunk belőle. Minél nagyobb a két kifeszítési pont közötti távolság, annál nagyobb lesz az ágy íve, és annál kevésbé lehet kilátni belőle.

Kellékek a függőágy készítéséhez:

  • varrógép, vagy varró tű
  • olló, mérőszalag
  • 3 m tartós szövet, legalább 1 – 1, 5 méter széles
  • erős varrócérna
  • 15m erős kötél, azt javasoljuk, hogy 1-2 cm átmérőjű polipropilén kötél legyen

A függőágy elkészítése:

Az anyag 1-1,5 méter széles legyen használói méretétől és az elképzeléseinktől függően. A hossza a használó testmagassága plusz 60 centiméternek számolva ideális. Minél szélesebbre készítjük, annál mélyebb lesz, minél keskenyebbre, annál kevésbé lesz mély, annál jobban ki lehet majd látni belőle, de nem lesz annyira stabil.

  • A szövet hosszanti széleit szegjük el. Kétszer hajtsunk alá 1 centimétert és varrjuk le varrógéppel, majd alakítsuk ki a hosszanti kötélcsatornákat a téglalap alakú textil hosszanti két oldalán. Utóbbiakhoz 5-7 centiméteres aláhajtás szükséges. A szegésbe húzzuk bele a kötelet, és gyakorlatilag ezzel el is készült a függőágy, már csak a felfüggesztését kell megoldani.
  • Oszlopok esetén azok távolságát úgy tudjuk beállítani, hogy a függőágyunk méretéhez igazodjon. Ha két fa közé függesztjük ki az ágyat, és az ezek közti távolság nagyobb, mint kellene, akkor kötéllel, akár 1,5-2 méternyi távolságot is kompenzálhatunk. Falba dübellel rögzíthetjük a függőágy kampóját a megfelelő magasságban.
  • A fákhoz egy jó erős csomóval erősíthetjük a kötelet. Íme a csomózási technika:
csomó kötélből

Ha megvan, és kifeszítettük a rögtönzött ágyunkat, akkor jöhet a jól megérdemelt pihenés! Ha nem akarunk a varrogatással vesződni, akkor íme egy másik elkészítési mód, itt csak a csomózásra kell figyelni. Ugyanolyan stabil és biztonságos, mint az előző.

Függőágy készítése 1 óra alatt

Függőágy készítése 1 óra alatt

Forrás: https://napidoktor.hu/index