Készítsünk egyedi kerti asztalt!

Egy jó kis kerti parti egyik elengedhetetlen kelléke, a kerti asztal melyen szervírozzuk a finom falatokat és a remek italokat – borokat, söröket. Azonban ezek az italok akkor a legjobbak, ha egy forró nyári délutánon kellően be vannak hűtve. Ha elég kreativitással, idővel és némi szakértelemmel rendelkezel, akkor barkácsolhatsz egy asztalt mely jégtartó rekesszel, rendelkezik.

Furcsán hangzik elsőre, de igen látványos és egyben praktikus bútordarabra tehetünk szert, ha egy kis időt fektetünk az elkészítésébe. Az asztal maga tulajdonképpen egy mezei kerti asztal, melynek a közepébe két besüllyesztet részbe, műanyag rekesz kerül, melybe a jég és ital kerül. A műanyag rész így kivehető és tisztítható.

kerti asztal3

Érdemes első körben egy látvány tervet készíteni, méreteket felvenni, hogy mégis mekkora asztalt szeretnél, és mekkora rekesz tervezel beletenni. A tervezésnél mindenképpen vedd figyelembe, hogy arányos legyen az asztal mérete a rekeszekkel, hogy mindkét funkciónak megfeleljen.

Ha kész vagy a méretek megtervezésével, akkor keress fel egy lapszabászatot, ahol kiválaszthatod, milyen bútorlapból kívánod összeállítani az asztalodat. A lapszabászatokban méretre vágathatod és fel is csiszoltathatod, hogy neked csak a kész elemeket kelljen összeilleszteni.

keri3

A lapszabászatban, abban is segítségedre lehetnek, hogy tanácsot adjanak: például hová tedd az illesztéseket, hová helyezd a lábakat vagy épp, hogy fogasd fel biztonságosan a rekeszeket tartó részeket. Mert ugye a jégnek és az italoknak súlya van, tehát nem mindegy hová helyezed el ezeket, a rekeszeket. A rossz helyre felszerelt rekesztartók, kiboríthatja egyensúlyából az asztalt és használhatatlan lesz. A rekeszeknek készíts tetőt is, hogy ha éppen nem italtartónak akarod használni, akkor le tudd fedni.

kerti asztal 2

A kész lapokat portalanítsd, és kend be alapozó lakkal. Ezek a lakkok általában több napig száradnak, és ha tökéletes bútort akarsz készíteni, akkor megvárod, míg teljesen megszárad. Ezt követően érdemes védő lakkot rákenned, mellyel gombáktól és a víztől is megvéded az asztalt. Ez a lakk is több napig száradhat. Ezt követően már tényleg csak az összeszerelés maradt. A lapokat fogasd össze csavarokkal, tiplikkel. Ha kissé labilis, akkor érdemes erősebben meghúzni a csavarokat.

Ezt követően már csak jégre, italokra, és jó társaságra lesz szükséged!

Forrás: https://napidoktor.hu/index