Készítsünk cukkini lekvárt!

A házi befőzés is a reneszánszát éli, nemcsak azért, mert pénz spórolható vele, hanem mert egy saját kezűleg eltett finomság sokkal jobban is tud esni, sőt, remek ajándékötlet. A kedvenc fűszerünkkel, a befőttek egyedivé varázsolhatók.

Lássuk a cukkini lekvárt!

cukkiniből készíthetünk például lekvárt, citrommal ízesítve, hiszen ennek a zöldségnek a semleges íze jól párosítható az édes lekváréval. A citromos cukkini lekvár vajjal megkent péksüteményekre, palacsintába töltve és fagyira csorgatva is remek, de kiflis zacskóba csomagolva, és rafiával átkötve rafinált karácsonyi ajándék lehet belőle. A citromos cukkini lekvárhoz egy káposztareszelőn vagy egy tökgyalun reszeljünk le másfél kiló cukkinit. Ügyeljünk arra, hogy ne hosszú csíkokra sikerüljön!

A reszeléket tegyük egy nagy lábasba, és keverjünk el benne egy zacskó Dr. Oetker Befőzőcukor Extrát. (Részemről a 2:1 arányú Dr. Oetker Befőzőcukor Extrát kedvelem, így a cukkinihez csak fél kilónyi cukrot kell adni.) A keverékbe reszeljük még bele két citrom héját is, valamint adjunk hozzá kétdiónyi reszelt, friss gyömbért.

Ha fejre fordítod öt percre, nem kell tartósítószert használnod! Ezután négy-öt szem citrom héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el. A gyümölcsöket vágjuk négyfelé, a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel a citromot, majd tegyük hozzá a cukkinihez.

Az egyveleget állandó kevergetés mellett forraljuk fel, és ha rotyog, öntsük hozzá a cukrot, így forraljuk még két percig. A szószt töltsük befőttes üvegekbe, zárjuk le őket, majd állítsuk a fejükre öt percig – és máris mehetnek az éléskamránkba

Fotó: 123rf.com

A cukkini krémlevesnek is jó!

Ha szeretnénk télen is olcsón cukkini krémlevest enni, pakoljuk tele a fagyasztóládánkat cukkinivel. Ehhez nem kell mást tenni, csak felkarikázni a cukkínit, beledobni forrósban lévő vízbe, majd egy perc után a karikákat hideg vízzel teli edénybe kiszedni.

A megpárolt zöldséget alapos csepegtetés után zacskózzuk be, és fagyasszuk le – ebből télen remek cukkini krémlevest lehet csinálni. Azt a fajta cukkínit, amely elbújt a levelek alatt, és méretesre megnőtt, hámozzuk meg, a magjait evőkanállal szedjük ki, majd tökgyaluval gyaluljuk le. Egy kilogrammonként tegyük zacskóba.

Mehet is a jégszekrénybe – ebből finom főzelék készíthető. Kaprot is eltehetünk, de azt mellé, kis zacskókban tároljuk! Ha majd mákkal, cukorral és mazsolával keverjük össze a legyalult cukkinit, akkor finom tökös-mákos rétes alapunk lesz télire (abba például nem illik a kapor).

Kaldeneker György

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.