Készítsük a szervezetünket az őszre – így kerüljük el a megbetegedéseket! 

Bár a legtöbben még a nyári szünet vagy a jól megérdemelt szabadság édes pillanatait élvezik, nem árt felkészíteni a szervezetünket az ősz beköszöntére.

A hűvösebb időjárással és a tanévkezdéssel ugyanis megérkezik a különböző felső légúti betegségek szezonja is. A gyerekek között villámsebességgel terjedő szokásos óvodai, iskolai vírusok mellett pedig ügyelnünk kell a koronavírus elkerülésére is.

Fontos, hogy ne az első hideg, ködös napon kapjunk észbe, hanem már nyáron tegyünk meg mindent azért, hogy ne ágyban, párnák közt töltsük a szeptembert. De hogyan vértezhetjük fel az egész család immunrendszerét az őszi megbetegedésekkel szemben? Tökéletes megoldás sajnos nem létezik, de az alábbi tanácsok betartásával sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

légúti megbetegedés

Figyeljünk a higiéniára!

Zárt terekben és közösségekben, vagyis munkahelyen, iskolában, tömegközlekedési eszközökön a legnagyobb a megfertőződés kockázata, ezért ügyeljünk a rendszeres, alapos kézmosásra! Ha beteg van a családban, fertőtlenítsük a kilincseket, evőeszközöket, tányérokat, mossuk ki magas hőfokon az ágyneműt.

A gyerekeknek is tanítsuk meg, hogy mosdóhasználat és szabadtéri játék után, illetve evés előtt szappannal mossanak kezet. Zsúfolt helyeken, boltban, közlekedés közben használjunk nyugodtan maszkot, ha pedig nem érezzük jól magunkat, mindenképpen maradjunk otthon, ne fertőzzünk meg másokat!

Irány a szabadtér!

A hűvösebb, borúsabb idő se tántorítson el bennünket a rendszeres testmozgástól és a szabad levegőtől! A könnyed mozgás is serkenti a vérkeringést, segít a stressz csökkentésében, ezzel pedig hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez. Öltözzünk fel rétegesen és sétáljunk egyet mindennap, vagy ugorjunk le a kicsikkel a játszótérre. Hétvégén rövid kirándulásokat is beiktathatunk, a lakásban pedig 2-3 óránként szellőztessünk.

A változatos étrend csodákra képes!

Használjuk ki a friss gyümölcsök, zöldségek főszezonját, töltsük fel szervezetünk vitaminraktárait a nyáron szezonális hazai természeti kincsekkel. Igyekezzünk minél „színesebb” menüt a tányérunkra varázsolni: C-vitaminban gazdag a sárgabarack, rostokban a málna, kiválóan hidratál a görögdinnye, a cukkini jót tesz a szívnek.

Ősszel pedig folytathatjuk a sort az antioxidánsokban gazdag cékla, sütőtök, káposzta, brokkoli, répa, alma fogyasztásával, valamint az omega-3 zsírsavat tartalmazó halak, magvak és csonthéjasokkal, hiszen ezek nyújtják a legnagyobb segítséget.

Ne becsüljük alá a vitaminpótlás fontosságát!

Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is szükségünk lehet vitaminok és néhány alapvető étrend kiegészítő segítségére. Szervezetünk védekezőképességének fenntartásához elengedhetetlen például a D3-vitamin pótlása, meghatározó szerepet játszik ugyanis a sejtképzésben és a fertőzések ellenanyagának termelésében.

Kevesen tudják, hogy a D vitamin 3000 NE mértékben való bevitele még a nyári napsütéses hónapokban is elengedhetetlen: hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, az egészséges izomfunkció, normál fogazat és csontozat fenntartásához, a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, valamint a vér normál kalcium-szintjének fenntartásához is. Válasszunk olyan készítményeket, amelyek a vitamint a szervezet számára hasznosítható formában – például olívaolajban oldva – tartalmazzák, mint amilyen az Oliva D3 3000 kapszula is.

Multivitaminok szedésével is hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez: keressük a minél több vitamint és ásványi anyagot kínáló, nyújtott hatóanyag leadású termékeket. A kicsiket pedig a kifejezetten az ő szükségleteikhez igazodó, tartósítószer -, laktóz- és gluténmentes készítményekkel vértezzük fel.

Jó alvás, fél egészség!

Már kutatások is bebizonyították, hogy azok, akik napi 7 óránál kevesebbet alszanak, sokkal hamarabb esnek áldozatául különböző bakteriális és vírusos megbetegedéseknek, mint kipihent társaik. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fizikai és mentális egészségünk alapja, ezért érdemes bevezetni az azonos idejű lefekvést és felkelést.

A minőségi pihenés érdekében pedig Igyekezzünk vacsorára könnyed menüt fogyasztani, hogy szervezetünk pihenés helyett ne az emésztéssel legyen elfoglalva. Az alvást megelőző 1-2 órában pedig a digitális eszközök vagyis a káros kékfény használatát is mellőzzük!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.