Készíts üvegtálat úszógyertyával!

Az elkészítéshez szükségünk lesz üvegtányérra, natúr színű dekorációs homokra, kagylómintás kiöntőformára, natúr színű gyertyaviaszra, kanócra, fémtalpra a kanóchoz, ragasztóra és matt vízálló lakkra.

Az üvegtányért tisztítsuk meg, ne legyen koszos és zsíros a felülete. Ragasztóval kenjük be az alját. A ragasztót szivaccsal tunkolva vigyük fel, egy kicsit vastagabb rétegben. Gyorsan dolgozzunk, nehogy idő előtt megszáradjon.

Gyorsan szórjuk bele a ragasztóba a natúr színű homokot egy tasakból. A tányér teljes felületét szórjuk be vele. A homokot finoman nyomkodjuk bele a ragasztóba, majd a kezünkkel simítsuk le a felületet, és közben a felesleges homokot söpörjük le. A lesöpört homokot szedjük össze, a későbbiekben majd újra fel tudjuk használni. Az üvegtányér alját többször fújjuk be vízálló lakkal, így a lakk megfogja a homokot, tartós és vízálló lesz. A mosogatást azért mellőzzük.

Készítsük el az úszógyertyát. Egy fazékba tegyünk fel vizet forrni, ebbe helyezzünk egy kisebb edényt, és tegyük bele a natúr színű viaszt. Magunk is készíthetünk ilyen színt, ha fehér viaszba kevés barna zsírkrétát reszelünk. Várjunk, míg a viasz elolvad. Az olvadt viaszt öntsük bele a kiöntőformába, a minta pereméig. Hagyjuk míg megdermed a teteje, majd tegyük a mélyhűtőbe 20-25 percre.

Ne tovább, mert megrepedezik, eltörik a viasz. Így hamar megszilárdul, és könnyen kivehető a formából. Ha mégis levegőn hagyjuk teljesen megdermedni a viaszt, mielőtt kivennénk a formából, tegyük 5 percre a mélyhűtőbe, így könnyen kivehető lesz a formából. Ha kell, a felesleges viaszt éles késsel kaparjuk le róla, majd az ujjainkkal simítsuk le a széleket.

Készítsünk talpas kanócokat. Maradék teamécsesek fémtalpát gyűjtsük össze, majd a rajta lévő lukat tágítsuk ki. Méterben kapható vékonyabb kanócot mártsunk olvadt viaszba, és hagyjuk rajta megdermedni a viaszt. Ezután vágjuk le belőle 5 cm-es darabokat, és a fémtalpon húzzuk át a végét. A fémtalpon a lukat szorítsuk össze egy fogóval. A fémtalp alján lévő felesleges kanócot vágjuk vissza. A kanóchoz használhatunk maradék gyertyából való kanócot is.

Egy kis darab drótot csipesszel fogjuk meg, és melegítsük át egy meggyújtott mécses lángja fölött. A meleg dróttal szúrjuk át a kiöntött viasz közepét. Ha túl kicsi lenne a luk, akkor egy fogpiszkálót is szúrjunk át rajta, míg meleg. A lukakba tegyük bele a talpas kanócot. A fémtalpat alulról óvatosan melegítsük át, így az beleolvad a viaszba. Befejezésül az üvegtányérba öntsünk vizet, és tegyük bele a gyertyákat.

Ötlet:

A homokszórásos technikával bármilyen üvegfelületet díszíthetünk. Készülhet pohárra is, aminek az aljához kis kagylókat ragaszthatunk, és máris készen van egy különleges mécsestartó.

Az üvegtányérba szórhatunk homokot, apró kavicsokat, és közé tehetjük a gyertyákat. Ebben az esetben vizet ne öntsünk bele.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.