Kerüld el, ha lehet! – Sportsérülések megelőzése – 1.rész

Ha szeretünk mozogni, netán valamilyen sportcsapatnak is tagjai vagyunk, óhatatlanul fennáll annak a lehetősége, hogy megsérüljünk. Felnőttként és profiként is könnyen történhet baj, ezért ha csak lehet, igyekezzünk tenni a sportsérülések megelőzéséért. Lássuk, hogyan.

Sportolni fontos, szerveztünk, egészségünk szempontjából kimondottan előnyös. Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy bármikor megsérülhetünk, lehetünk bármily óvatosak. Sokszor elég egy rossz lépés vagy a nem megfelelő bemelegítés.

Hogyan és mit tehetünk a sportsérülések megelőzése érdekében? Lássuk.

1.Ficamok, rándulások

Számos sérülés tartozik ide, beleértve a bokarándulást- és ficamot, a bicepsz ínygyulladást (tendinitis), a térdín és az izmok rándulását. Futáskor, ugráláskor, a vállak használata során gyakran előfordul, s akkor is, ha hirtelen megtorpanások, majd gyors rugaszkodások, indulások vannak a sportban. Ezen sportsérülések megelőzése lehetséges, ha az izmokat kellően megerősítjük, rugalmassá tesszük, vagyis izomlazító és izomhosszító gyakorlatokat végzünk, felkészítve őket a sportban előforduló helyzetekre.

2.Achilles ín-szakadás /Tendinitis

Legsűrűbben futók körében történik ez a sérülés, illetve olyan játékok során, ahol futni és ugrani kell. A boka hátsó részében levő Achilles-ín túlhasználat során begyullad és fájdalmassá válik, rosszabb esetben el is szakadhat. Ilyen esetekben is nagyon fontos, hogy megfelelő erősítő és rugalmasságot növelő gyakorlatokat végezzen az ember, a sportsérülések megelőzése érdekében, s az akut Achilles-tendinitis elkerüléséért. Ha nem kezelik, megnehezíti, vagy akár lehetetlenné is teheti a futást.

A megfelelő sportcipő használata ugyancsak kulcsfontosságú! Segít ugyanis abban, hogy a test kevesebb stressznek legyen kitéve sportolás közben.

Fontos még az erős csípőizom: a vádli izmokat is célszerű dolgoztatni, mert közvetetten erősítik az Achilles-ínt.

csontok egeszsege

3.Sípcsont törés

Ha a közelmúltban növeltük az edzés nehézségét, intenzitását, vagy valamilyen új sportot próbáltunk ki (pl. futás), a sportsérülések megelőzése különösen fontos – ilyenkor ugyanis előfordulhat sípcsont-törés. A sípcsont belsejében érzett fájdalom tulajdonképpen nem más, mint az izom gyulladása. Hordjunk megfelelő cipőt, s kellően erősítsük a vádlikat, excentrikusan és koncentrikusan egyaránt. A gyengédebb mozgatások a talp erősítésére szintén segítenek elkerülni a sípcsont problémáit.

4. Epicondylitis/tenisz könyök

Az epicondylitis két gyakori formája a mediális epicondylitis (golfozó könyök) és az oldalsó epicondylitis (tenisz könyök). Jellemzően a helytelen fordítás eredménye. A fájdalom a könyök külső és belső részén jelentkezik. A sportsérülések megelőzése érdekében lényeges az alkar izmait, valamint a vállizmokat erősíteni. Mielőtt teniszezni vagy golfozni kezdünk, érdemes szakember tanácsát kikérni, hogy elkerüljük a sérülést.

5.Vállizom Tendinitis/szakadás

A vállizmok inakból és izmokból állnak, ezek segítenek mozgatni és stabilizálni a vállakat. A szakadás és a Tendinitis akkor jelentkezik, amikor egy sportoló ismétlődő mozgásokat végez, ilyen a tenisz vagy a baseball is. A sportsérülések megelőzéséhez a hát felső részét és a törzs izmait célszerű erősíteni, valamint a vállizmokat. Ha nincsenek kellően megerősítve, túlkompenzálás miatt elszakadhatnak.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.