Kemoterápia a szklerózis ellen?

Agresszív kemoterápiával és őssejt kezeléssel megállítható a szklerózis multiplex egy új kutatás szerint.

Drasztikus szklerózis-gyógymód klinikai tesztjeiről számoltak be Kanadában. A félelmetes, halálos betegséget új megközelítéssel próbálták kezelni.

Mivel ennél a betegségnél az embert saját immunrendszere károsítja, a kutatók az immunrendszer teljes lerombolásával és újjáépítésével próbálkoztak.

Agresszív kemoterápiával semmisítették meg a páciensek ellenálló képességét, majd őssejt átültetéssel alapozták meg az új immunrendszer kialakulását. A 24, rossz kilátásokkal diagnosztizált beteg közül 23 állapota jelentősen javult, egyikük viszont belehalt a kezelésbe. A betegek korábban megkapták a hagyományos, főként immunszupresszív gyógyszerekre épülő kezeléseket, de azok nem használtak érdemben.

kemoterapia

A módszer kidolgozói arra alapoztak, hogy az őssejtekben még nincsenek jelen azok a hibák, amik a kifejlett immunsejteket arra késztetik: támadják meg az agy és a gerincvelő neuronjait.

Bár a kutatást három kórházban végezték párhuzamosan, a viszonylag kevés alany és a kontrollcsoport hiánya miatt a módszer további klinikai tesztelésre szorul.

A mellékhatások sorával járó kezelés egyelőre úgy fest, tartós eredményt hozott; a 23 felépült beteg évek óta tünetmentes, egyikük sem esett vissza.

Az eredményekről írt beszámolójában a Science Daily több szklerózis multiplex szakértőt is megszólaltat, akik úgy vélik: a módszer reményt ad a betegeknek, de a kockázatait minden esetben külön kell mérlegelni.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.