Karakas Hedvig: „Tiszta szívvel állok fel a szőnyegre”

Két műtét és hosszabb kihagyás után áll tatamira augusztus 30-án Karakas Hedvig cselgáncsozó, a Team Scitec sportolója, a Budapesten mától zajló judo világbajnokságon. 

A kétszeres olimpikon, világbajnoki bronzérmes judós a világverseny előtti utolsó napokban már csak „rápihen” a megmérettetésre és visszaszámol.

Hogyan zajlott a VB- felkészülésed?

Augusztusban Tatán, előtte tavasszal Törökországban volt edzőtáborunk, illetve nyáron egy hónapot töltöttem Japánban, ami rengeteget hozzátett a felkészülésem minőségéhez. Az utóbbi 2 hónapban itthon is rendszeresen járok egy japán fizikoterapeutához, akivel minden nap gyógytornázunk. A térd-, majd a bokaműtét után volt egy időszak, amikor úgy éreztem, hogy nem megy elég jó ütemben a felépülésem, aztán a nyár meghozta a lendületet, úgyhogy bizakodóak vagyunk az edzőmmel, mert az utolsó időszakban nagyon jól ment a munka.

Hogyan zajlanak a verseny előtti utolsó napok?

A verseny előtti utolsó napokban már csak pihenni kell, az apró dolgokra koncentrálni, még egyszer átvenni, elemezni, hogy melyik ellenfélnél mire kell majd figyelni. Pár nappal ezelőtt volt még egy úgynevezett határterhelés, azóta már egyre könnyebb edzések vannak, illetve a legvégén már csak a súlyomra kell figyelnem. Továbbra is az 57 kilogrammos súlycsoportban indulok, az alapsúlyom viszont 61-62 kilogramm, ebből kell lefaragni 4-5 kilogrammot a versenynapra.

Mennyire megterhelő ez a szervezetednek?

Nagyon sokat segítenek a Scitec táplálék-kiegészítői, ilyenkor különösen fontosak a fehérjék, hogy a fogyás mellett az izom ne épüljön le. A zero sugar / zero fat Isogreat formula nagyon jól passzol a diétámhoz, ezt rendszeresen használom. Illetve nagyon fontos a vitaminokat, ásványi anyagokat is pótolnom, hogy a verseny előtti utolsó 3-4 napon, amikor a kilók eltűnnek, az erő megmaradjon. Ezen kívül az utolsó napokban megpróbálok tényleg sokat pihenni, volt már olyan világbajnokság, ami azért nem sikerült jól, mert előtte az edzőtáborban túlhajtottam magam és a versenyre elfáradtam. Tehát tényleg nagyon fontos „rápihenni” a versenyre.

Milyen eredménnyel lennél elégedett?

Természetesen nagyon szeretnék érmet, vágyom a sikerre, de ekkora kihagyás után igazából már azzal is elégedett vagyok, hogy sikerült a műtött lábamat olyan állapotba hozni, hogy el tudok indulni a VB-n és tiszta szívvel állok fel a szőnyegre, azzal a tudattal, hogy a felkészülés alatt megtettem mindent, amit lehetséges. A műtét és az utána lévő küzdelem viszont óriási motivációt adott és még nagyobb erőbedobással megyek minden nap edzeni, hogy a műtött lábam újra 100%-os legyen.

Sportági nagykövete voltál a nemrégiben Győrben zajló nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. Milyen élményekkel gazdagodtál?

Nagyon megtisztelő volt nagykövetnek lenni és a sportágamat képviselni. Az ifjúsági olimpia igazi mérföldkő a fiatal versenyzők számára, itt tapasztalhatják meg legelőször „élesben” a nagy álom, a későbbi felnőtt olimpia hangulatát. 2005-ben Lignanóban versenyzőként én is részt vettem az EYOF-on, emlékszem, ekkor határoztam el, hogy egyszer olimpiai bajnok szeretnék lenni. Nagyon jó lehetőség, hogy idén világbajnokságot és ifjúsági olimpiát is rendezhetünk itthon, a hazai közönség olyan plusz erőket hozhat ki egy-egy versenyzőből, amiről nem is gondolná, hogy képes.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.