Karácsonykor egészségesen

Karácsony, és a hideg idő közeledtével egyre nagyobb az esélye annak, hogy elkapunk valamilyen szezonális betegséget.  Év végére mindenki testileg és lelkileg is elfárad, immunrendszerünk legyengül, így nem csoda, hogy ha sokan ágyban töltik az ünnepeket. A nátha és az influenza kellemetlen tünetei sajnos legtöbbünk számára ismerősek. Egyre gyakrabban fújjuk az orrunkat, tüsszentünk, és a torkunk is sűrűbben fáj. Mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket? A leggyakrabban vírusok, például a torokgyulladások kialakulásának mintegy 85%-áért ezen kórokozók felelősek.1  Hogy az ünnepi időszak ne a betegségekről szóljon, érdemes tisztában lenni a megelőzés és a gyógyítás legfontosabb lépéseivel.

A torok és környéke immunrendszerünk egyik védőbástyája.  Jelentős szerepet játszik a légúti fertőzések leküzdésében és kialakulásuk megelőzésében. A legtöbb kórokozó a belélegzett levegővel, az orron és a szájon át jut be a szervezetbe.  Az egészséges immunrendszer nem engedi kóros mértékben elszaporodni őket, védekezésbe lép ellenük. Azonban legyengült állapotban torok-és mandulagyulladást okozhatnak, melyeknek legjellegzetesebb tünetei a torokfájás, az általános elesettség, a torok pirossága, a nyelési nehezítettség, kaparó érzés, az étvágytalanság, az állkapocs alatti nyirokcsomók duzzanata, és hőemelkedés vagy láz is kísérője lehet, utóbbi főleg gyermekeknél.

“Orvosi szempontból a torokfájás egy tünet, mely leggyakrabban a garat, a garatmandulák gyulladásának kísérője. Hátterében leggyakrabban vírusok állnak, például influenza vírus vagy a náthát okozó rhinovírus. Ilyenkor a beteg fő panasza a torokfájdalom, amely nyeléskor a fülbe sugározhat. A torokfájást általában orrfolyás, orrdugulás, rekedtség és köhögés is kísérheti” – mondta el kérdésünkre Dr. Noszek László, orr-fül-gégész szakorvos

Miért betegszünk meg könnyebben a téli időszakban?

“A hideg levegővel érintkező orr és garat nyálkahártyájának erei összehúzódnak, a garat vérellátása, és így védekező képessége is romlik, kiszárad. Így amikor valaki ránk tüsszent, a nyálcseppeken repülő vírusok nagy eséllyel megtelepszenek a légutainkon, és másnaptól már mi is terjesztjük a fertőzést tovább. Szerencsére amennyiben nem következik be bakteriális felülfertőződés, a vírus okozta torokgyulladás 3-5 nap alatt lezajlik. Tünetei vény nélkül kapható szerekkel tökéletesen orvosolhatóak” – folytatta Noszek doktor.

betegseg

Érdemes olyan hatóanyag tartalmú készítményt választani, amelynek egyszerre van gyulladás- és fájdalomcsillapító hatása is. Ilyenek a flurbiprofén tartalmú szerek, melyek hatékony megoldást kínálnak mind a két problémára. Használatukkal enyhíthetőek a torokgyulladás kellemetlen tünetei, mint például a duzzanat vagy nyelési nehézségek, és csillapítják a fájdalmat is.

Megelőzhetők-e a megfázásos megbetegedések?

A téli hónapokban öltözködjünk rétegesen, hogy könnyen tudjunk alkalmazkodni a kül- és beltéri hőmérséklet-különbségekhez. Célszerű a túlzsúfolt, rossz szellőzésű helyeket – mint bevásárlóközpontok, beltéri tömegrendezvények – elkerülni, és minél gyakrabban kezet mosni.  A rendszeres mozgás és a friss levegő erősíti a szervezet ellenálló képességét, ezért ajánlott sokat kirándulni a friss levegőn. Fogyasszunk minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt, ugyanis a friss vitaminok, ásványi anyagok segítik az immunrendszer fertőzésekkel szembeni védő funkcióját.  Nem utolsó sorban pihenjünk eleget, mert a testi és lelki kimerültség ugyancsak fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben.

Mit tehetünk, ha mégis megbetegszünk?

A legtöbb felső légúti vírus okozta fertőzés, így a torokgyulladás is vény nélkül kapható szerekkel otthon nagyon jól kezelhető, és néhány nap alatt javul. A mihamarabbi gyógyulás érdekében azonban érdemes megfogadni néhány jó tanácsot!

  • Ne menjünk közösségbe, pihenjünk legalább 2-3 napot otthon! Így mi is gyorsabban gyógyulunk, és másokat sem fertőzünk meg.
  • Fogyasszunk sok folyadékot, lázas állapotban pótoljuk a verejtékezés  okozta fokozott folyadékvesztést,  elkerülve ezáltal a kiszáradás veszélyét! Azonban lehetőleg ne szénsavas italokat fogyasszunk!
  • Használjunk párásító készüléket, amely szintén segít nedvesen tartani a garat nyálkahártyáját! Szellőztessünk rendszeresen!
  • Kerüljük a dohányzást, az alkoholt és a csípős ételeket, ezek ugyanis irritálhatják az érzékeny nyálkahártyát!
  • Pihenjünk sokat!
  • Amennyiben panaszaink 3-5 napon belül nem enyhülnek, vagy rosszabbodnak, forduljunk orvoshoz!

Forrás: https://napidoktor.hu/