Karácsonyi készülődés a természetből

A karácsonyi időszak közeledtével sokan évről-évre elhatározzuk, hogy idén saját kézzel készített ajándékokkal, díszekkel lepjük meg szeretteinket.

Sokféle alapanyag áll a a rendelkezésünkre: a barkácsáruházak, hobbi oltok polcai ilyenkor roskadoznak a csillogó-villogó gömböktől, csengettyűktől, az arany színűre festett tobozoktól.
Azonban ennél egyszerűbben és lényegesen olcsóbban is be tudjuk szerezni a karácsonyi meglepetések, díszek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat.

Csupán egy rövid sétára, kirándulásra kell mennünk egy közeli erdőbe vagy parkba, ahol nyitott szemmel járva könnyen összegyűjthetjük azokat a terméseket, bogyókat és minden egyebet, amiből aztán szebbnél szebb dekorációk és ajándékok készülnek. Fontos, hogy védett növényekről tilos gyűjteni és a parkokba ültetett dísznövényekről is csak úgy szedhetünk le termést, hogy díszítőértékükben ne szenvedjenek kárt!

Vegyük sorba, hogy mik is azok az alapanyagok, amiket a természetben megtalálunk. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Munkatársaik kivételesen nem tudományos adatokkal, hanem növényekből, némi kreativitásal elkészíthető karácsonyi díszekkel mutatják be, mi-mindenre alkalmasak még a növények.

Termések

Számos fának, bokornak a termése megszárítva szép díszítő elem lehet. A bükkfa kopácsokkal felnyíló száraz termése, a bikkmakk, sokszor nagy tömegben található meg a fák alatt. A különböző tölgyfajok makktermése és azok kupacsa is használható. Bőven szedhetünk belőle, hiszen egy-egy fán több száz makk is lehet, így marad utánpótlás a fa alatt. Az enyves éger hazánkban mindenütt elterjedt patakparton, ligetekben. Apró, sötétbarna tobozkája gyűjthető.

karácsony

Mindenki ismeri a közönséges mogyoró és a törömogyoró héjas gyümölcsét. Amellett, hogy magja ízletes csemege és édesipari alapanyag, makkjának barna színe mutatós, így az őszi-téli időszak kedvelt díszítő eleme. A héjas gyümölcsűek közé tartozó közönséges dió szintén jellegzetes karácsonyi dekorációs kellék lehet.

Az egész vagy felezett kemény héjat dekorációk, koszorúk készítésére használhatjuk, de dióbabák vagy arany színűre festve karácsonyfa dísz is készíthető belőlük. Parkok, ligetek és kastélykertek kedvelt, régi fája a közönséges platán. Termését gyűjthetjük, mely hosszú kocsányon logó, gömbölyded aszmag terméságazat. Gyűjtését mindenképp az őszi időszakra időzítsük, hiszen tavaszra a termések szétesnek.

Tobozok és örökzöldek

Jellegzetes, a telet és a karácsonyi ünnepkört idéző díszítésekben mindig megjelennek a különböző fenyőfélék, örökzöldek tobozai. Ezek nem termések, hanem a nyitvatermők elfásodott női virágzatai, némely fajnál több év, mire teljesen kifejlődik egy-egy toboz. A talajon hagyva hamar elveszítik a színűket, bepiszkolódnak.

Hazánkban legelterjedtebbek az erdeifenyő, feketefenyő, lucfenyő, vörösfenyő. Kertekben, parkokban egyéb nem honos fajokkal is találkozhatunk: jegenyefenyő fajok, selyemfenyő, atlaszcédrus, közönséges duglászfenyő, kínai szúrósfenyő, japánciprus, életfa. Tobozok gyűjtésekor legyünk körültekintőek, ha el akarjuk kerülni, hogy kezünk és ruhánk gyantás legyen, mindig húzzunk kesztyűt.

A fenyőfélék örökzöld ágai a karácsonyi díszekben az alapot, a hátteret adják, de színes bogyókkal kiegészítve kis csokrok is készíthetők belőlük. A fenyőféléken kívül lomblevelű örökzöldek is gyűjthetőek: borostyán, mahónia, buxus.

karácsony

Bogyók

A mindenki által ismert csipkebogyó, vagyis a vadrózsa áltermése, a díszítésre egyik leggyakrabban használt bogyó. Frissen élénk, narancsos-piros színe van, de szárazon is mutatós marad. Gyűjteni akkor célszerű, amikor még nem puhultak meg, ilyenkor igen tartós. Kisebb csokrokban, asztaldíszek alkotórészeként is szép, de sokszor az ágakon a bogyókat rajtahagyva használják dekorálásra.
Az egybibés galagonya piros bogyós ágait szintén használhatjuk kisebb-nagyobb csokrok, vázák díszítésére.
Jellegzetes, a karácsonyi díszekben, csokrokban visszatérő elem a fagyöngy használata. A fehér fagyöngy nagyobb fák lombkoronáján élő, félélősködő növényfaj.

Gyűjteni ősszel szokták, amikor a fák lombja már lehullott és a gömb alakú növények a fákon könnyen észrevehetőek. Fehér színű bogyói nem peregnek.
A fagyal bogyóit is érdemes gyűjteni ősszel, az időben leszedett bogyók nem potyognak le, sokáig megmaradnak. A fényes, fekete színű bogyók eredeti állapotukban, de akár arany színűre lefestve is alkalmas karácsonyi ajtókopogtatók, asztaldíszek díszítésére.
A kökény kék színű bogyói is jól használhatóak kisebb csokrok vagy vázák díszítésére.

Mohák, zuzmók és gombák

A különböző mohafajok bársonyos zöld telepei nagyon szépen mutatnak koszorúkon, asztaldíszekben. A fák oldalán, köveken, talajon növő mohát nagyobb darabokban szokás felszedni. Ha kiszáradt, használat előtt be kell nedvesíteni és visszanyeri zöld színét.
A zuzmóval borított ágak is szépen mutatnak karácsonyi dekorációkban. A fán élő zuzmófajok telepeikkel a fák ágait teljesen beborítják, ezeket az ágakkal együtt lehet gyűjteni.

Ezzel szemben a földön lakó fajok a talajról, sziklákról könnyen lefejthetőek. A száraz zuzmót használat előtt érdemes benedvesíteni, így nem törik.
A korhadó fákon megjelenő taplógombák számos faja gyűjthető. A termőtestük fásodó, száradás után kissé összezsugorodnak.

Sokszor egyes fáknak a kérgét is használják dekorációs célokra. Ez jellemzően azokra a fafajokra igaz, amelyeknek kérge vékony és a felülete sima, nem túl rücskös, könnyen lefejthető. A nyírfa fehér színű szürke sávozással tarkított és a cseresznyefa szürkés, fényes kérge is használható. Nagyon fontos, hogy fakérget élő növényről tilos gyűjteni! Kizárólag a lehullott ágak, kidőlt és kivágott fák kérgét szedhetjük le.

Forrás: