A karácsony a szembesülés ünnepe is

Miközben az ünnepet megelőző időszakban az emberek egy részében él a remény a boldogságra, a szeretetre, a harmóniára, mások valósággal belebetegszenek az ilyenkor szokásos elvárásokba, illetve az ezek által kiváltott stresszbe.

Megint másokat pedig az év végi ünnepet övező, gyakorta a reklámok által sugallt „karácsonykép” szembesíti a saját problémáival: a pénztelent a szegénységével, az egyedül élőt a magányosságával és a szeretetlent a szeretetlenségével.

 

Szürkeség a reklámok fényében

A karácsony sok mindennel szembesíti az embereket – hívta fel a figyelmet a Hirado.hu megkeresésére Szendi Gábor klinikai pszichológus. A kereskedelem karácsonyi reklámjaiban például soha nem a szegény családok szerény ünnepét mutatják be, hanem a jólétet, a fiatalságot és a boldogságot. Csakhogy nem mindenki fiatal, nem mindenki él jólétben és családban – ezzel az említett reklámok miatt kényszerűen szembesülnek sokan, ami komoly problémákat okozhat – teszi hozzá a szakember.

Szendi Gábor szerint egyfajta kihívás is a karácsony, mert habár deklaráltan a szeretet ünnepe, csak nagyon ritkán sikerül konfliktusmentesre. „Sok család tagjai éppen csak elviselik egymást, feszült lehet a gyerek-szülő vagy a szülő-szülő, netán az anyós-meny kapcsolat. Karácsonykor gyakran kicsit ’összekényszerül’ a család, olyan szituáció áll elő, amikor mindenhez jó képet kell vágni, minden rossz vélemény ellenére.”

Bizonyos értelemben társadalmi elvárás és tradíció, hogy a karácsony boldogságban, szeretetben teljen, és az emberek próbálnak is megfelelni az efféle sugalmazott ideáloknak. Aki pedig magányosan kénytelen eltölteni a karácsonyt, az újra csak szembesülni kényszerül: ezúttal azzal, hogy társ és szeretet nélkül él.

A szakember – nem hivatalos „karácsonyológiai” kutatásai – szerint a szembesülések során túl az ünnepek fényében kinek-kinek a személyisége is sarkítva, olykor torzítva tükröződik vissza.

Így karácsonyozunk mi

Szendi Gábor altípusokra osztja a karácsonyt, a sort pedig a tradicionális modellel nyitja, amely úgy működik – legalábbis a szereplői úgy szeretnék megélni –, ahogy a „nagykönyvben” meg van írva: családdal, karácsonyfával, Jézuskával. Ez lehet mindenki álma – vagy éppen rémálma a pszichológus szerint, hiszen, mint fogalmaz, a felszín olykor mély konfliktusokat takar.

A tradicionális talán legjobb ellenpárjaként a racionális karácsonyt hozza – némileg sarkítva – a szakember, ahol „ledobnak az asztalra egy csomag szaloncukrot azzal, hogy na, itt a karácsony!” Ez az érzelemhiányos emberek „ünnepe”, akiket esetleg az sem zavar, hogy a gyerekeknek ezzel kiábrándulást okoznak, főleg, ha mindez azzal az állásponttal párosul, hogy a gyerekeket nem becsapni kell, hanem felvilágosítani.

Szendi Gábor felosztása szerint a hedonista típus minden ünnepet, így a karácsonyt is a dorbézolás lehetőségének tekinti. A hedonista karácsony hívei ilyenkor isznak, esznek, vonulnak egyik rokontól a másikhoz, este pedig epegörcs elleni tablettát szednek, hogy másnap folytathassák mindezt. Az ajándékozás az esetükben is csak egy szükséges velejárója az ünnepnek.

Az utolsó típust – az eklektikus karácsonyt ünneplők esetében nem az ember áll a „karácsonyeszme” szolgálatába, hanem a karácsonyt jó alkalomnak találják a szeretet kifejezésére. Vannak tradíciók, kézzel készített vagy vágyott ajándék a fa alatt, és esznek finomakat is.

A karácsony az önsajnálatra is hajlamosít

Köztudottan lelki megterhelés a magányosoknak a karácsony, ám a nehézség leküzdésében sokat segíthet egy ismerős vagy egy rokon is, aki felismeri a problémát, és kapcsolatba lép az illetővel. Pszichológusok szerint a magányosan élő emberek sokszor emelnek falakat maguk köré, ezért a kapcsolatfelvétel nehézségekbe ütközhet – érdemes kitartóan próbálkozni és a kommunikációban az ilyenkor természetesnek nevezhető önsajnálatot és a „minden mindegy”-hangulatot felülírni valamivel.

Makai Gábor pszichológus a köztelevíziónak adott tavalyi karácsonyi beszélgetésben mindezt úgy foglalta össze: a magányosak is képesek lehetnek az ünneplésre, mivel – mint fogalmazott – a karácsony minden olyan ember ünnepe, aki annak részese akar lenni.

Íme, a németek receptje

Német pszichológusok egy karácsony előtti felhívásukban három olyan fő tényezőt említettek, amelyek nélkülözhetetlenek az általános megelégedettséghez ebben az időszakban.

1. Az élet tudatos élvezetére való törekvés.
2. A saját potenciálok kihasználása – azaz a sokat emlegetett önmegvalósítás.
3. Értelmes élet.

A tanulmányok szerint azok az emberek a legboldogabbak, akik mindhárom tényezővel rendelkeznek.

Nagy hűtőszekrény, kis hűtőszekrény

A bankszámlával kapcsolatban a német szakértők úgy vélekedtek, hogy a pénz hosszabb távon nem boldogít, hacsak az ember nem él tényleges szegénységben. Ha viszont nem az a gond, hogy mi is legyen a betevő falat holnap, a boldogságérzet szempontjából a bankszámla másodlagos. Azaz a boldogság szempontjából nem az a fontos, hogy egy vagy három hűtőszekrény áll-e a konyhában – utaltak rá a német pszichológusok, hangsúlyozva: mindez talán megkönnyíti a karácsony előtti ajándékhajhászást, illetve általánosságban segít az ünnep élvezetében.

Forrás: Hirado