Júniusi idő lesz ma is, helyenként záporokkal

Fronthatással nem kell számolni, azonban a légkör magasabb szintjein zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra, záporokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók.

Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység jelentkezhet.

Reggel, délelőtt még az ország nagyobb részén vékonyabb, illetve szakadozottabb lesz a felhőzet, és néhány órás napsütés is várható. A késő délelőtti óráktól viszont erőteljesebben növekedni kezd a felhőzet és egyre többfelé várható intenzívebb záporeső, amit több helyen zivatar kísér, sőt helyenként felhőszakadás is. A nyugati, délnyugati szél napközben megélénkül, szélerősödés zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

napos_tavasz

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Kezdetben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd egyre hosszabb időszakokra kisüt a nap, az időszak végén már túlnyomóan napos időre számíthatunk. Vasárnap sokfelé várható eső, zápor, majd a jövő hét első napjaiban helyenként alakul ki zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 15 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 16, 23 fokról 23, 28 fokig emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 9. 18,9 °C -0,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 34,2 °C (2014) legalacsonyabb hőmérséklet: 4,0 °C (1933)

Forrás: met.hu