A jógázók 10 százalékánál alakul ki váz- és izomrendszeri megbetegedés

A Sydney-i Egyetem kutatóinak megállapítása szerint az emberek 10 százalékánál okoz váz- és izomrendszeri megbetegedést (MSDk) a jóga, és az esetek 21 százalékában súlyosbítja a már meglévő fájdalmakat.

A Journal of Bodywork and Movement Therapies folyóiratban közölt tanulmány szerint a jóga világszerte egyre népszerűbb kiegészítő- és alternatív terápia a váz- és izomrendszeri rendellenességek kezelésére

– olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

“Míg egyrészről hatékony módszer lehet a váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésére, akárcsak a testmozgás bármely fajtája, másrészről azonban az okozója is lehet az ilyen típusú fájdalmaknak” – mondta Evangelos Pappas, a kutatás társvezetője.

Az eredmények szerint éves szinten az emberek 10 százalékánál – ez tízszerese az eddig véltnek – okoz ilyen megbetegedést a jóga, ami hasonló az egyéb sportokat űzők körében bekövetkező sérülések arányához.

joga

“Azt is megállapítottuk, hogy a jóga súlyosbítani tudja a már meglévő fájdalmakat. Tehát, az esetek 21 százalékában rosszabbodik a fájdalom a jógázás miatt, különösen a felső végtagokat érintő váz- és izomrendszeri megbetegedések esetében” – húzta alá Pappas, hozzátéve, hogy az esetek több mint egyharmadában, a jóga okozta fájdalmak eléggé súlyosak voltak hozzá, hogy megakadályozzák a jógaórákon való részvételt és több mint három hónapig tartottak.

A tanulmány szerint a jóga okozta “új” fájdalmak többsége a felső végtagok tájékán (váll, könyök, csukló és kéz) jelentkezik, feltehetőleg a lefelé néző kutya és az ehhez hasonló pozíciók miatt, amelyek a felső végtagokra terhelik a testsúlyt.

yojogaku

A mostani eredmények segíthetnek annak mérlegelésében, hogy a jóga-e a legmegfelelőbb választás egy-egy egyén számára. “A jóga okozta fájdalom megelőzhető a gyakorlatok óvatos kivitelezésével és, ha szólunk az oktatónak a már meglévő fájdalmainkról, valamint az orvosunkat is tájékoztatjuk róla, hogy jógázni járunk” – jegyezte meg Pappas.

Hozzátette: “javasoljuk továbbá a jógaoktatóknak, hogy beszéljék meg a tanítványaikkal a gyakorlatok helytelen elvégzéséből eredő kockázatokat és, hogy a jóga esetlegesen súlyosbíthatja a meglévő sérüléseket”.

 

Forrás: Hirado