Javítja a memóriát a rozmaring illata

Nemcsak a felnőtteknél javítja a memóriát a rozmaring belélegzése – derült ki a Northumbriai Egyetemen készült új tanulmányból, melyet 10-11 éves gyerekekkel készítettek. A diákoknak két szobában kellett memóriateszteket kitölteniük: az egyikben rozmaringillat terjengett, a másikban viszont illóolaj nélkül írták a tesztet.

A  rozmaring a népi gyógyászat egyik legkedveltebb gyógynövénye

A Földközi-tenger térségében őshonos Rosmarinus officinalis, közismert nevén a rozmaring, fásodó szárú, örökzöld évelő illatos, tűszerű levelekkel és apró fehér, rózsaszínű, lila vagy kék virágokkal. A sötétzöld levelű növény az egészségre gyakorolt számos pompás hatásáról közismert. Nem véletlen, hogy évszázadok óta egyike a népi gyógyászatban leggyakrabban felhasznált gyógynövényeknek.

A rozmaring jótékony hatásai között tartjuk számon a következőket: javítja a memóriát és a közérzetet, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal bír, védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, méregteleníti a szervezetet, védi a szervezetet a bakteriális fertőzésekkel szemben, késlelteti az öregedést, továbbá gyorsítja számos bőrbetegség gyógyulását.

rozmaring

A tanulmány eredményeiből kitűnik, hogy a diákok 5-7 százalékkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint azok a társaik, akik nem lélegezték be az illóolaj formájában párologtatott gyógynövényt. A felnőtteknél már bizonyított  jótékony hatást így a gyermekeknél is sikerült kimutatni – emelte ki Mark Moss, a tanulmány egyik vezetője.

rozmaring1000

A rozmaring jótékony hatásai már eddig is számtalan területen megmutatkoztak: a memória serkentése mellett stresszoldónak, immunrendszer-erősítőnek és antibakteriális szernek, gyomornyugtatónak, szájszag-javítónak és fájdalomcsillapítónak is bevált már.

Ez történt a teszten

A tesztet 40 darab tíz-tizenegy éves gyerekekkel végeztették el egy olyan szobában, ahol nem terjengett rozmaringillat, majd egy olyan teremben, ahol illóolajat párologtattak. A gyerekek nem tudták, hogy illat alapján tesztelik őket, a kapott eredmények pedig bebizonyították: az eddig csak felnőtteknél mért hatást ezentúl a gyermekekre is kiterjeszthetik.

Rozmaring

Miért javítja a memóriát?

A teszteket felügyelő Mark Moss elmondása szerint a felmérés bebizonyította, hogy a gyermekeket is ugyanúgy befolyásolja a rozmaring illata, mint a felnőtteket. Az orvos azonban rámutatott, hogy közülük többekre egyáltalán nem hat az illat. Elmondása szerint magát a folyamatot az emberi agyban található ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) irányítják, amik felelősek a memóriáért. A rozmaring illata ezekre a közvetítőkre fejti ki jótékony hatását. A rozmaring elősegíti továbbá az acetilkolin lebomlását is. Ez a kémiai anyag serkenti az emlékezőképességért és az interperszonális kommunikációért felelős sejtjeink működését.

Az orvos a rozmaring belélegzését a gyógyszerszedéshez hasonlította. Meglátása szerint az aromák befolyásolják az agy elektromos aktivitását. Azt tervezi, hogy  egy nagyobb volumenű “aromás tanulmányt” készít, melyben a rozmaring hatását szintén oktatási, viszont  széleskörű környezetben vizsgálná.

Forrás: Hirado