Izomfájdalom és fejfájás – Az Omikron koronavírus új alvariánsának tünetei

Rutin PCR-vizsgálat során fedezték fel az Omikron koronavírus két új alvariánsát Izraelben. A betegeknél izomfájdalom, fejfájás és egyéb tünetek is jelentkeztek.

Új Covid-19 változatot azonosítottak Izraelben: mindkét esetet rutin PCR-tesztelés során detektálták, a Ben-Gurion Nemzetközi Repülőtéren. Napvilágot láttak jelentések, melyek szerint az először eredetileg 2021-ben, Dél-Afrikában azonosított, igen fertőző Omikron variáns új változatát fedezték fel Izraelben.

Az ottani egészségügyi minisztérium a korábban ismeretlen koronavírus-változat két esetét regisztrálta, amelyről a szakértők úgy gondolják: a BA.1 és a BA.2 Omikron variáns kombinációi – számol be a Thehealthsite.com.

PCR teszt, COVID

Fotó: 123rf.com

Az új koronavírus-variáns tünetei

Mint tudjuk, a Covid-19 vírus a tüdőt és a test egyéb légzőszerveit érinti. Emiatt leginkább légúti tüneteket produkál.

Az alábbi Omikron tüneteket azok a páciensek tapasztalták, akiknél pozitív lett az új kombinációs változat koronavírus-tesztje, további orvosi ellátást azonban nem igényeltek:

  • Hőemelkedés,
  • Fejfájás,
  • Izomfájdalom.

Van ok aggodalomra?

Ami az újonnan észlelt változattal kapcsolatos kockázatot illeti, az izraeli egészségügyi minisztérium közölte: továbbra is figyelemmel kíséri a repülőtér helyzetét és további információkkal szolgál, amint azok rendelkezésre állnak.

„Az adatok elemzése egyedülálló genetikai jeleket tárt fel, amely a BA.1 és a BA.2 törzsből származó mutációkat egyesíti” – mondta a PCR-teszteket szekvenáló Shamir Medical Center szóvivője, Assaf Harofeh. Hozzátette: fontos megjegyezni, hogy a változat kimutatására csak mély szekvenálással van mód. Az adatokat ellenőrzés céljából azonnal továbbították az egészségügyi minisztériumnak és a központi víruslaboratóriumnak.

Mivel ezt a koronavírus-változatot másutt a világon még nem azonosították, keveset tudnak róla. Dror Mevorach professzor, a Hadassah Medical Center vezető orvosa ugyanakkor megjegyezte: 2-3 hetente felbukkan egy új variáns. Amíg azonban nem teszi ki az új fertőzések jelentős részét, nem definiálják azt aggodalomra okot adó változatként és csekély a jelentősége.

COVID, omikron

Fotó: 123rf.com

Izraelben egyébként 2022 március közepén 6.332 új koronavírusos esetet regisztráltak. Az ország bejelentette: nem szünteti meg a koronavírussal kapcsolatos korlátozást, mert a „világ több pontján” nő a fertőzések száma.

Hogyan maradhatunk biztonságban a koronavírussal szemben?

A Covid-19 bárkit megfertőzhet, életkortól, nemtől függetlenül. Mára ugyanakkor aligha van, aki ne ismerné a biztonsági intézkedéseket, melyeket a vírus terjedésének megfékezése érdekében meg lehet tenni.

Ne váljunk meg például a maszktól, ha közösségbe megyünk. Kerüljük a tömeget, amennyire lehet. Mindig figyeljük, vannak-e esetleg tüneteink – a gyakoriakat semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül.

Kezünket pedig mindig tartsuk tisztán! Legyen nálunk útközben is fertőtlenítő.

Olvasd el ezt is!

Omikron – Teljesen mások a tünetek oltottaknál és oltatlanoknál

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php