Ivásra buzdító zenék!

A népszerű slágerek szövegei gyakran bizonyos italok márkaneveit is tartalmazzák, de mondanivalójuk is arra ösztönzi a fiatalokat, hogy igyanak.

A népszerű R&B és pop dalok többnyire a luxusról és a csillogó partikról szólnak, tele olyan utalásokkal, amelyek burkoltan arra ösztönözhetik a tiniket, hogy bulizzanak és fogyasszanak minél több alkoholt. A Pittsburgh Egyetem kutatói szerint ráadásul túl sok a klipekben a luxus életvitel ábrázolásából adódó, kockázatos viselkedési minta is, ami a fiatalokra nagy hatással lehet.

A tudósok 753 olyan népszerű zeneszámot vizsgáltak meg, amelyek 2005 és 2007 között jelentek meg. Döbbenetes, de a vizsgálatokból kiderült, hogy azoknak a számoknak a 25 százalékában, amelyeknek a szövege megemlíti az alkoholt, még az ital márkája is elhangzik. Ez körülbelül azt jelenti, hogy ha valaki folyamatosan hallgatja a dalokat, óránként 3-4 alkalommal alkoholos márkaneveket is hall. Ez azért is aggasztó, mert egy átlagos tinédzser naponta 2,5 órát tölt zenehallgatással.

Érdekes ugyanakkor, hogy a márkanevek elhangzása – noha reklámnak számít -, többnyire kéretlenek, megrendelés nélküliek.Ezekben a dalokban az alkoholon kívül egyébként más, a viselkedésre ható témák is sokszor elhangzanak. A gazdagságról 63, a szexről 59, a luxus tárgyakról 51, a bulizásról 49 egyéb drogokról, gyógyszerekről 44, az autókról pedig 39 százalékban esik szó. A tanulmány az Addiction folyóirat októberi online számában jelent meg.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.