Itt a tű nélküli, orron át adható influenza elleni védőoltás gyermekeknek

November elejétől a gyógyszertárakban ismét elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray influenzavakcina.

A négykomponensű védőoltás, amely a WHO és az Európai Unió által ajánlott vírustörzseket tartalmazza, tű nélkül, orron át adható be a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére. A védőoltás élő, gyengített influenzavírust tartalmaz, hatékonysága hasonló az injekció formájában adott vakcinákéhoz.

A szezonális influenza évente akár 50 millió tünetes esettel jár Európában. Az influenza leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. A légúti tünetek mellett néha gyomor- és bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, például hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap. A veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, valamint kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők és a 65 éven felüliek.

Az influenzaszezonban megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben az óvodákban és iskolákban. Tanulmányok szerint a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, mint a felnőtteké, akár 10 napon túl is fertőzhetnek, sőt, a kisgyermekek már több nappal a betegség megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust, így az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak.

A gyermekek megfertőződése azt is jelenti, hogy nem csak saját korcsoportjukban, hanem a családokban, közösségekben is egyre könnyebben, és egyre több embert megbetegítve terjedhet a vírus. Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye, ez a betegség felelős a megbetegedett gyermekek számára felírt antibiotikum-kezelés mintegy 80%-áért.

beteg_gyerek

A gyermekek oltásának elsődleges célja önmaguk védelme a fertőzéssel és annak szövődményeivel szemben, azonban az ő immunizálásuk – magas százalékban oltott populáció esetén – más korcsoportokban és magas kockázatú csoportokban is közvetett védelmet nyújt.

Ebben segíthet a tű okozta „kellemetlenségeket” kikerülve a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray-vakcina. Ez egy négykomponensű védőoltás, tehát megtalálható benne mindkét A és mindkét B vírustörzs, melyeket az adott szezonnak megfelelően aktualizálnak évről-évre, a WHO és az Európai Unió ajánlásainak megfelelően. A hazánkban tavaly forgalomba kerülő vakcina forgalmazását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben engedélyezte. A Gyógyszerügynökséghez tartozó emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) az engedélyezés során megállapította, az a tény, hogy a védőoltás nem injekcióval, hanem orrspray formájában adható, fontos előnyt jelenthet a gyermekek immunizálásában.

A Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray élő, gyengített vírust tartalmaz, hatékonysága hasonló az injekció formájában adott influenzavakcinákéhoz. Orron át adható a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére. Más országokban már több, mint 8 éve forgalmazza az AstraZeneca.

Olvasd el ezt is!

Készülj fel rá: intenzívebb lesz az idei influenzaszezon

Forrás: Napidoktor.hu