Iszonyúan fáradt vagyok!

A krónikus fáradtság szindróma elsősorban a túl sok feladatot vállaló középkorúaknál jellemző, de komolyabb betegség is lehet az oka.

Amikor állandóan fáradtnak érezzük magunkat, feladatainkra, munkánkra nem tudunk koncentrálni, s emellett még az alvás – melytől a felüdülést várjuk – sem hoz megoldást, egyre lehangoltabbak leszünk, teljesítőképességünk pedig egyre csökken. Mintha napközben fejbe kólintottak volna: szinte szédelgünk a fáradtságtól. Mi lehet az oka?

Ha a tünetek hosszabb ideje jellemzőek ránk – hónapokon át -, esélyes, hogy a gond a krónikus fáradtság szindróma. A baj azoknál fordul elő, akik nem hagyják regenerálódni szervezetüket, vagy erre szinte nincs is lehetőségük, mert túlvállalták magukat.

Csakhogy a szervezet nem tűri „szótlanul” sokáig a dolgot, és jelez. Már az iskolásoknál is jelentkezhet, ha túlságosan le vannak terhelve, és kikapcsolódni sem tudnak megfelelően – nincs idejük játékra, pedig erre szükségük lenne -, de leginkább az ötven év alatti nőket érinti a probléma.

fáradtság

Sokszor az immunrendszer gyengül le, és ez szerepet játszik a betegség kialakulásában. Fő tünete az állandó és általános kimerültség, melyet alvászavar is súlyosbíthat. A beteg levertnek érzi magát, memóriazavara van, nem megy neki az alvás, a koncentrálás, sok esetben előjön a depresszió.

A betegnek lehet hőemelkedése, jelentkezhetnek ízületi és izom fájdalmak, fájhat a torka, a feje – gyanúsan gyakran -, sőt a nyaki és a hónalji nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak. A krónikus fáradtság szindrómát több dolog is kiválthatja.

A túlzott stressz mellett például ennek ellenkezője, tehát a teljes információhiány is: ha szinte egyáltalán nem érik ingerek az embert, abba ugyanúgy „belefáradhat”, mint a túlhajszoltságba. Az energia elfogy, a szervezet lemerül.

Sok esetben egyéb betegségekkel jár együtt a krónikus fáradtság szindróma, például allergiával, de van, aki autoimmun betegségben is szenved. Még az orvosok számára sem teljesen egyértelmű, mi az oka krónikus fáradtság szindrómának. Tény az, hogy az immunrendszer legyengülése jelentős szerepet játszik benne.

Lehetséges ugyanakkor az is, hogy csupán vérszegények vagyunk, és fel kell erősítenünk a szervezetünket. Okozhatja viszont a betegséget az orvosok szerint candida fertőzés, alacsony vérnyomás, rendellenes hormontermelődés, de akár a központi idegrendszer gyulladása is.

Mit tehetünk ellene?

A krónikus fáradtság szindróma tüneteit tapasztalóknak elsősorban fel kell erősíteniük az immunrendszerüket! Mozogjunk sokkal többet, nyújtsuk tagjainkat, mely nem csak felpezsdít bennünket, de a jókedvet is visszaadja.

Relaxáljunk – például, jógázzunk – a felfrissülés és a stresszoldás érdekében! Gyógynövényteákkal, sok zöldség- és gyümölcs fogyasztásával is frissen tarthatjuk magunkat. Heti két alkalommal fogyasszunk halat, mely omega 3 zsírsavat tartalmaz!

A jobb alvás érdekében javasoltak a nyugtató hatású szerek, de inkább a gyógynövényből készültek. A gyógyteák közül ajánlott az orbáncfűtea – a jobb hangulatért -, a kasvirág-kivonat, az élénkítő szárcsagyökértea. A beteg szedjen C-vitamint és karotinoidokat is! Izomfájdalomra érdemes magnéziumot is magunkhoz venni!

Tisztázzuk továbbá az orvosnál, hogy nem egy már régebb óta gyógyszer mellékhatásaként jöttek-e létre a tünetek, illetve ha a fáradtság, az alvászavar izomgyengeséggel párosul, és hirtelen fogyást is tapasztalunk, mindenképp vizsgáltassuk ki magunkat, mert komoly betegség is állhat a háttérben!

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.