Ismét kánikula várható, melegfronti hatásokkal

Éjszaka nagy területen kiderül az ég, csapadék már sehol sem valószínű. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, a délután képződő gomolyfelhőkből pedig elszórtan valószínű zápor, zivatar.

A több helyen megerősödő déli, délnyugati szél Sopron környékén és a Kisalföldön viharossá fokozódhat. Átmenetileg zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 32 és 37 fok között valószínű, az Alföldön lesz a legmelegebb.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Ezeken felül az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

nyar10

Pollenjelentés
A hétvégén a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, de helyenként magas is lehet. A meteorológiai előrejelzés alapján péntek délután, illetve vasárnap ismét heves zivatarok alakulhatnak ki, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja várhatóan alacsony marad, bár az útifűé helyenként közepes is lehet. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs és a szelídgesztenye pollenje általában alacsony-közepes koncentrációban van jelen. A libatopfélék és a kenderfélék virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma általában közepes-magas, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.