Ismét fagyveszély

Eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd hajnaltól szakadozik, csökken a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap.

Szórványosan, de legnagyobb eséllyel a középső országrészben várható eső, záporeső. Az északi, északkeleti szél többfelé, főként a Dunántúlon és északkeleten megerősödik, néhol viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.

Az időjárás a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat. A szervezet görcskészsége erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, sőt a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A tölgy és a kőrisvirágpora jellemzően alacsony-közepes, a nyír, a platán és a fűz pollenje pedig már csak alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenkoncentrációja elérheti a közepes-magas, a fenyőféléké és a dióé pedig a közepes szintet. Az útifű és a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet is.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.