Ismeri a csodaszép enciánt?

Az encián (Lycianthes rantonnetii) Paraguay és Argentína területén őshonos, hazánkban dézsás dísznövényként tartott növény, melyet teleltetni kell. Tölcsér alakú, fehér vagy kékes színben játszó virágaival, könnyed, hosszúkás és egyben kerekded levelek alkotta lombozatával, teraszunk éke lehet.

Az encián igényei, gondozása

Csinos virágai májustól kezdve, egész nyáron díszítenek. Jól mutat önállóan is, de akár más balkon növényekkel is társíthatjuk. Az encián, mérgező növény.

encián

Elhelyezés

Az encián fényigényes dísznövény, ezért az elhelyezéséhez világos, akár tűző napos, széltől védett helyet keressünk. 

Öntözés, tápoldatozás, metszés

Víz és tápanyag igényes növénnyel van dolgunk, ezért rendszeres kell tápoldatozni és öntözni is. Dúsabb és szebb formát érhetünk el, ha nyáron megszabadítjuk a túl hosszú ágaitól, megmetsszük. Az ilyenkor levágott félfás hajtásokról dugványozhatjuk.

Teleltetés

A hazai éghajlati viszonyok mellett, az encián teleltetést igényel. A teleltetéshez keressünk védett, világos helyet, ahol kb. 5 fok körüli a hőmérséklet, bár kb. 10 fokos hőmérsékletig gond nélkül áttelel. A teleltetés során, csak ritkán öntözzük. Amíg el nem múlik a fagyveszély, ne vigyük ki a szabadba.

encián

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet, melyre a legjobb időszak a nyár. A dugványozáshoz 10-20 cm-es egészséges hajtásokra van szükség, melyeket megszabadítunk az alsó leveleiktől. A hajtás szárát belemártjuk gyökereztető hormonba (ez a lépés elhagyható), majd pedig elültetjük lazább szerkezetű földdel töltött cserépbe.

A cserepeket tartsuk olyan helyen ahol nem tűzi a nap, és biztosítsunk párás környezetet. Kb. 1-1,5 hónap alatt meggyökeresednek a dugványok.

Összefoglalva:

Elhelyezés: napos, világos, szélvédett helyen tartsuk.

Öntözés, tápoldatozás: rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. A teleltetés előtt hagyjuk el a tápoldatozást. A teleltetés közben ne tápoldatozzuk, és csak nagyon ritkán, kevés vízzel öntözzük.

Teleltetés: kb. 5 fokos, védett világos helyen kell teleltetni. A fagyveszély elmúltával kerülhet újra a szabadba.

Szaporítás: nyáron, félfás dugványról szaporítható. A kb. 10-20 cm-es egészséges hajtásokat akár a nyári metszéskor is begyűjthetjük.

Forrás: CityGreen


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.