Innen tudhatod, hogy éjjel nem alszol mélyen

Hiába érzed úgy, hogy jól aludtál, ha a tested másként gondolja. Megmutatjuk a jeleket, mivel üzeni meg, hogy nem elegendő, vagy nem eléggé pihentető számára az alvás.

A pihentető alvás fontosabb, mint hinnéd: lényegében ezen áll vagy bukik, hogyan teljesítesz másnap. Ha viszont csak az alvással töltött órákat számolod, a minőségre pedig nem figyelsz az tévútra vezethet. A pihentető alvás ugyanis nem csak azt jelenti, hogy minden nap megvan a nyolc óra, hanem azt is, hogy az alvásod rendszeres ritmust követ, és megfelelően mély is.

Foto:123rf.com

Az úgynevezett „gyors szemmozgásos” más néven REM (Rapid Eye Movement) fázis különösen fontos az alvás minősége szempontjából. Ilyenkor a kutatások szerint fokozódik az agyi tevékenység, ilyenkor dolgozza fel az agy a napi történéseket, és ilyenkor látjuk az álmokat is. Egy-egy néhány órás alvási ciklusban 0 és 60 perc között van a REM fázis ideje – minél hosszabb, annál egészségesebb az alvásunk. A pihentető alvás jele az is, ha könnyen elalszunk, és magunktól, kipihenten ébredünk fel. De vajon mivel áruja el a testünk, hogy az, amit pihentető alvásnak hittünk, valójában nem elég neki. Megmutatjuk!

Túl gyorsan alszol el

Aki azonnal „elájul”, hogy a párnához ér a feje, az aligha kipihent. Ha annyira fáradt vagy, hogy másodperceken belül elalszol, akkor vagy túl keveset aludtál, vagy az alvásod minősége nem kielégítő. A hirtelen elalvás és a túl mély alvás a közhiedelemmel ellentétben nem a pihentető alvás jele, hanem az alváshiányé, amit a tested rohamtempóban próbál bepótolni.

Fotó: 123rf.com

Nem tudsz elaludni

Ahogy a túl gyors, úgy a nehéz elalvás sem a kipihentség jele. Ha nem állandó időpontban fekszel le, és az alváshiányt napközbeni szundikálással próbálod behozni, akkor lehet, hogy este sokáig forgolódsz az ágyban, mielőtt elaludnál. Ilyenkor érdemes minden nehézség ellenére ragaszkodni az állandó lefekvési és felkelési időhöz, hogy beálljon az egészséges ritmus. És persze figyelj oda arra is, hogy délután már ne igyál koffeintartalmú italt.

Az alvási apnoé önmagában is egy igen kellemetlen állapot – sőt, veszélyes alvászavarnak minősül. Megtörténhet-e azonban, hogy az allergiás tünetek mellé ez a probléma is társul?

Lehet az allergiától alvási apnoém?

Gyakran felébredsz éjjelente

Ha többször is felébredsz éjszaka, az megzavarhatja a pihentető alvás menetét. Az alvási ciklusok is félbeszakadnak, így reggel fáradtan, zavartan ébredsz, még akkor is, ha egyébként legalább nyolc órát aludtál. A töredezett alvás minden, csak nem pihentető.

Napközben mindig fáradt vagy

A megfelelő minőségű alvás hiánya hosszan tartó, krónikus fáradtságot okoz. Ráadásul a hangulatodat is befolyásolja, letargikus vagy épp ingerlékeny leszel, nem tudsz összpontosítani. Ez a legvilágosabb jele annak, hogy ideje javítani az alvásod minőségén.

A legjobb módszer erre a rendszeres mozgás, de nem közvetlenül lefekvés előtt, nehogy épp akkor pörgessen fel, amikor nem kellene. Csökkentsd a koffein- és alkoholfogyasztásodat, és tartózkodj minél többet a szabadban, mivel a természetes fény az egészséges alvási ritmus kialakításának fontos eszköze. Lefekvés előtt pedig próbálj lazítani, például vegyél egy langyos fürdőt, vagy relaxálj.

Szerző: Horváth Gabi

ripost.hu

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.