Íme az idei év madara

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazása 2017 év madaráról.

A legtöbb szavazat a tengelicre érkezett, ezért a civil szervezet jövőre ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével foglalkozik kiemelten.

Idén különösen nehéz volt a végső eredmény előrejelzése, mivel mindhárom madár közismert és közkedvelt, amit a 12 ezer 523 szavazat is jelez (a tavalyi szavazásnál ez a szám „csak” 4 ezer 66 volt) – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A június 28-tól július 27-ig tartó szavazás alatt a választási lehetőségként felajánlott három madárfajra: az erdei fülesbagolyra, a házi verébre és a tengelicre összesen 12 ezer 523 voks érkezett: tengelic – 5 445 (43,5%);  erdei fülesbagoly – 4 446 (35,5%); házi veréb – 2 632 (21,0%).

tengelic

Az MME által 1979-ben elindított “Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van.

A közlemény szerint a 2017-es év madara címet elnyerő tengelic Magyarország és a kontinens egyik legszínesebb pintyféléje. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi.

Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajt bemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat az ajánlásokat, amikkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelőállomány védelmét, különösen a lakott területeken.

 

Forrás: Hirado