Ilyenek voltak régen a szilveszterek

A második világháború utáni első szilveszteri Mafirt-kabaréműsorban a nézők Latabárék komédiázásán nevethettek, az ötvenes években a sztahanovista dolgozók a galyatetői SZOT-üdülőben mulattak…

a Gundel eleganciája a hatvanas években sem kopott meg a szilveszteri terítéknél, 1989-ben pedig nemcsak egy évet, hanem egy rendszert is hátrahagytak a pécsi éjszakában ünneplők, hogy aztán az ezredfordulón a 2000. év problémájával lépjünk a számítástechnika korszakába. Induljunk vissza az időben.

Budapest, 2001. 01. 01. Országszerte sok helyen rendeztek Óév búcsúztató és Újév köszöntő szabadtéri ünnepségeket. A képen: a budapesti utcabál néhány résztvevője a Rákóczi úton. MTI Fotó: Rózsahegyi TiborÓév búcsúztató a budapesti utcabál néhány résztvevőjével a Rákóczi úton 2000-ben (MTI-fotó: Rózsahegyi Tibor)

Debrecen, 2001. 01. 01. Országszerte sok helyen rendeztek Óév búcsúztató és Újév köszöntő szabadtéri ünnepségeket. A képen: táncosok az újjáépített debreceni Kossuth téren rendezett szilveszteri utcabál színpadán. MTI Fotó: Oláh TiborTáncosok a debreceni Kossuth téren rendezett szilveszteri utcabál színpadán, szintén 2000-ben (MTI-fotó: Oláh Tibor)

Budapest, 2000. január 1. Tűzijáték a Hősök terén. Az évezred első napján az Országos Idegenforgalmi Hivatal szervezésében tűzijátékot és lézershow-t rendeztek a Hősök terén, ahol két színpadon szórakoztatták különböző zenekarok az ünneplőket. MTI Fotó: Földi ImreTűzijáték a Hősök terén 2000. január elsején. Az évezred első napján kora hajnalban az Országos Idegenforgalmi Hivatal szervezésében lézershow-t is rendeztek, ahol két színpadon szórakoztatták különböző zenekarok az ünneplőket (MTI-fotó: Földi Imre)

Gilvánfa, 1990. január 1. Szilveszteri mulatság az ormánsági cigányfalu, Gilvánfa kocsmájában. MTI Fotó: Bartos GyulaSzilveszteri mulatság az ormánsági Gilvánfa kocsmájában 1989-ben (MTI-fotó: Bartos Gyula)

Pécs, 1989. december 31. Az új évet ünneplők jókedvű csoportjai éjfél után a város karácsonyfájánál. Vidáman, jó hangulatban búcsúztatták az óévet Pécs lakói. A szórakozóhelyeken teltház volt, a nevesebb éttermekben már egy hónappal korábban lefoglaltak minden helyet a hazai és külföldi vendégek. A koccintást követően még sokan ünnepeltek a Széchenyi téren álló "mindenki" karácsonyfája körül. MTI Fotó: Kálmándy FerencVidáman, jó hangulatban búcsúztatták az óévet Pécs lakói is 1989-ben. A koccintást követően még sokan ünnepeltek a Széchenyi téren álló mindenki karácsonyfája körül (MTI-fotó: Kálmándy Ferenc)

Érsekvadkert, 1966. január 2. BUÉK! Érsekvadkert lakosainak egy része a Bokréta vendéglőben köszönti az új esztendőt.. MTI Fotó: Fehérváry FerencÉrsekvadkert lakosainak egy része a Bokréta vendéglőben köszöntötte az új esztendőt 1965-ről ’66-ra virradóra (MTI-fotó: Fehérváry Ferenc)

Budapest, 1960. december 27. Egy kirakatrendező a BÚÉK (Boldog új évet kívánok!)feliratú táblát szereli fel egy üzlet kirakatában.  MTI Fotó: Pálfai GáborEgy kirakatrendező a BÚÉK feliratú táblát szereli fel egy üzlet kirakatában 1960 utolsó napjaiban (MTI-fotó: Pálfai Gábor)

Magyarország, 1960. december 31. Modellek mosolyogva pózolnak egy, az új évben szerencsét hozó szilveszteri kismalaccal. A felvétel készítésének pontos helye ismeretlen. MTI Fotó: Bajkor JózsefModellek mosolyogva pózolnak egy, az új évben szerencsét hozó szilveszteri kismalaccal 1960. december 31-én (MTI-fotó: Bajkor József)

Budapest, 1960. január 2. Egy fiatal pár koccintással és csókkal köszönti egymást újévkor a Budapest kávéházban. MTI Fotó: Molnár EditEgy fiatal pár koccintással és csókkal köszönti egymást a Budapest kávéházban 1960. január elsején (MTI-fotó: Molnár Edit)

Budapest, 1960. január 2. A palotással nyitják meg az Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Rt. (IBUSZ) nemzetközi bálját szilveszterkor a Hungária kávéházban. MTI Fotó: Molnár EditPalotással nyitották meg az Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Rt. (IBUSZ) nemzetközi bálját 1959 szilveszterekor a Hungária kávéházban (MTI-fotó: Molnár Edit)

Budapest, 1959. január 1. Gemeter Károly feleségével mulat a MOM Kultúrházban szilveszter éjjel. MTI Fotó: Tormai AndorGemeter Károly feleségével mulat a MOM Kultúrházban szilveszter éjjel 1958-ban (MTI-fotó: Tormai Andor)

Budapest, 1959. december 30. Szilveszteri vacsorához terített asztal, jégbehűtött pezsgővel a Gundel étteremben. MTI Fotó: Bereth FerencSzilveszteri vacsorához terített asztal, jégbe hűtött pezsgővel a Gundel étteremben 1959-ben (MTI-fotó: Bereth Ferenc)

Budapest, 1958. január 1. Szilveszterezők mulatoznak, italoznak a budapesti Ristol bárban. MTI Fotó: Molnár EditSzilveszterezők mulatoznak, italoznak a budapesti Ristol bárban 1958. január elsején, kora hajnalban (MTI-fotó: Molnár Edit)

Tolna megye, 1958. január 1. A népviseletbe öltözött Szűcs Viktória, Molnár József és Molnár Julianna KISZ tagok megérintik az újévi szerencse hozó malacot Szilveszterkor a Sárközi Gazdaságban. MTI Fotó: Urbán NándorA népviseletbe öltözött Szűcs Viktória, Molnár József és Molnár Julianna KISZ-tagok megérintik az újévi szerencsehozó malacot szilveszterkor a Sárközi Gazdaságban 1958. január elsején (MTI-fotó: Urbán Nándor)

Miskolc, 1958. január 1. A miskolci Avas Szálló egyik munkatársa megigazítja egy női vendég szilveszteri kalapját. MTI Fotó: Bereth FerencA miskolci Avas Szálló egyik munkatársa megigazítja egy női vendég szilveszteri kalapját 1957 utolsó éjjelén (MTI-fotó: Bereth Ferenc)

Budapest, 1957. december 30. A járókelők szilveszteri léggömböket vásárolnak az utcai árustól. MTI Fotó: Fényes TamásA járókelők szilveszteri léggömböket vásárolnak az utcai árustól 1957. december 30-án (MTI-fotó: Fényes Tamás)

Galyatető, 1954. január 2. Rossz Károly (első sor b1), a XII/1 Épületüvegező Vállalat kétszeres sztahanovista üvegszabásza, Kónyai Kiss Albertné (első sor b2), Kónyai Kiss Albert (első sor k), a Vörös Csillag Nyomda háromszoros sztahanovista gépszedője, a Szocialista Munka Érdemérem tulajdonosa, Krinyák Géza (első sor j2), a Faipari Szerszámkészítő Vállalat kétszeres sztahanovista gépmunkása (malaccal a kezében), Földes Iván (első sor j1), a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője, a Népköztársasági Érdemérem ezüst fokozatának tulajdonosa, Kasztl Árpádné (hátsó sor j3), a Május 1. Ruhagyár sztahanovista dolgozója és Marton Istvánné (hátsó sor j1), a Papíripari Kutatóintézet munkaérdemrendes vegyésze nagy társaságban szilvesztereznek a galyatetői SZOT üdülőben. MTI Fotó/Magyar Fotó: Járai RudolfRossz Károly, a XII/1 Épületüvegező Vállalat kétszeres sztahanovista üvegszabásza, Kónyai Kiss Albertné, Kónyai Kiss Albert, a Vörös Csillag Nyomda háromszoros sztahanovista gépszedője, a Szocialista Munka Érdemérem tulajdonosa, Krinyák Géza a Faipari Szerszámkészítő Vállalat kétszeres sztahanovista gépmunkása malaccal a kezében, Földes Iván, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője, a Népköztársasági Érdemérem ezüst fokozatának tulajdonosa, Kasztl Árpádné, a Május 1. Ruhagyár sztahanovista dolgozója és Marton Istvánné, a Papíripari Kutatóintézet munkaérdemrendes vegyésze nagy társaságban szilvesztereznek a galyatetői SZOT-üdülőben 1953 végén (MTI-fotó/Magyar Fotó: Járai Rudolf)

Budapest, 1953. január 1. Fiatalok táncolnak a Budapest Kávéházban szilveszter éjszaka. MTI Fotó/Magyar Fotó: Farkas TamásFiatalok táncolnak a Budapest kávéházban szilveszter éjszaka 1952-ben (MTI-fotó/Magyar Fotó: Farkas Tamás)

Budapest, 1953. január 1. Fiatalok csoportja a Budapest Kávéházból jön ki szilveszter éjjelén. MTI Fotó/Magyar Fotó: Farkas TamásFiatalok csoportja a Budapest kávéházból jövet szilveszter éjjelén 1952-1953 fordulóján (MTI-fotó/Magyar Fotó: Farkas Tamás)

Budapest, 1952. január 1. Latabár Kálmán (j3) színművész és a "száz év előtti" sportolóknak öltözött szereplők fellépése a MOM (Magyar Optikai Művek) szilveszter estjén. MTI Fotó/Magyar Fotó: Tóth LászlóLatabár Kálmán (j3) színművész és a száz év előtti sportolóknak öltözött szereplők fellépése a Magyar Optikai Művekben szilveszterkor Budapesten, 1951. december 31-én (MTI-fotó/Magyar Fotó: Tóth László)

Budapest, 1952. január 1. Férfiak és nők asztalnál ülve koccintanak a MOM (Magyar Optikai Művek) szilveszter estjén. MTI Fotó/Magyar Fotó: Tóth LászlóKoccintás szilveszterkor, a MOM-ban 1951-ben (MTI-fotó/Magyar Fotó: Tóth László)

Budapest, 1945. december 29. Latabár Árpád (j) és Latabár Kálmán(b) színművészek a Magyar Filmiroda Rt. (MAFIRT) kabaré műsorában szerepelnek. A MAFIRT szervezésében a háború után először mutattak be szilveszteri műsort. MTI Fotó/MAFIRT: -Latabár Kálmán és Latabár Árpád és színművészek a Magyar Filmiroda Rt. (Mafirt Rt.) kabaréműsorában szerepelnek 1945. december 29-én. A Mafirt szervezésében a háború után először mutattak be szilveszteri műsort (MTI-fotó/Mafirt)

Budapest, 1945. december 29. Résztvevők szórakoznak a Magyar Filmiroda Rt. (MAFIRT) háború utáni először rendezett szilveszteri műsorán. MTI Fotó/MAFIRT: -

Résztvevők szórakoznak a Magyar Filmiroda Rt. háború utáni első szilveszteri műsorán 1945. december 29-én (MTI-fotó/MAFIRT)

Forrás: Hirado