Illóolajok lehetnek az új antibiotikumok?

Sose becsüljük alá a gyógynövények erejét. Bizonyos illóolajok, felvértezve a leghatékonyabb gyógynövényeink erejével, akár új antibiotikumokként is szolgálhatnak. Lássuk, hogy miért.

Az ember évezredek óta hagyatkozik a gyógynövényekre, illetve az azokból készülő illóolajokra. Régóta nem titok, hogy hatékonyak a baktérium elleni harcban, s ezt már számos tanulmány is bizonyította.

De tudjuk-e, hogy mely gyógynövényekről van szó, s mely illóolajok alkalmasak arra, hogy új antibiotikumként emlegessük őket?

1.Oregánó: új antibiotikumként kiváló, ugyanis bizonyítottan elpusztítja az állatok belében élő baktériumokat. Az oregánólevél-tinktúra megfázás ellen is hatékony, bakteriális gyomorbetegségekre pedig oregánó olaj kapszulát érdemes szedni.

2.Chili paprika: a benne levő fitokemikáliáknak immunerősítő tulajdonságai vannak, melyek megvédik az állatokat az élő kokcidiózis ellen (amely spórás véglények okozta betegség).

3.Fahéj: azért alkalmas új antibiotikumnak, mert szintén erősíti az immunrendszert a bakteriális fertőzésekkel szemben.

4.Kurkuma: ugyancsak nagyobb védelmet nyújt a kokcidiózis ellen.

kurkuma

5.Rozmaring: a belőle készült illóolaj hatékony a szalmonella elpusztításában, ezért kitűnő új antibiotikum lehetne.

Rozmaring

6.Kakukkfű: antibakteriális tulajdonságokkal bír az embereknél is, sőt, hatékonynak bizonyult a bakteriális vaginosis ellen.

kakukkfű

7.Teafa olaj: nagy előnye, s ezért remek új antibiotikum lehetne, hogy hatékonyan tisztítja ki a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzést a szervezetből, mely a leggyakrabban használt antibiotikumokkal szemben rezisztenssé vált.

teafaolaj

8.Citromfű: illóolaja szintén csökkenti az MRSA fertőzést, ha kézgélek és tisztítók alkotóelemeként alkalmazzák.

citromfű

Van még egy növény, amelyet új antibiotikumként tökéletesen alkalmazni lehetne, ez pedig a fokhagyma – mely a tanulmányok alapján 100-szor hatékonyabb az antibiotikumoknál, a bakteriális élelmiszer-mérgezés esetén.

Érdemes megfontolni a használatukat!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.