Így ünneplik a farsangot Európában

Már január végén kezdetét veszi az újévet követő újabb ünnepségsorozat, a karnevál. Noha az évszak még javában tart, farsang végére el is búcsúztatják a telet az emberek. De hol és hogyan?

Ahogyan hazánkban, külföldön is nagy hagyománya van a télűzésnek – farsang formájában. Nem mindenütt kezdődik ugyanakkor a karneváli időszak – Velencében például nem január 6-án, hanem már dec. 26-tal, István napjával kezdetét veszi, Spanyolországban pedig január 20-án indul be a szezon.  Lássuk, ki hogyan ünnepli a farsangot Európában.

1.Olaszország

A farsang hazája kétségtelenül Itália, ahol nemcsak a velencei karneválra gyűlnek a világ minden tájáról az érdeklődők. A Viareggio-ban megrendezett télűzés szintén nagyon népszerű, mely egy hónapon keresztül csalogatja a kíváncsiskodókat és nem véletlen ismert: neves embereket figuráznak ki rajta a jelmezes emberek. Az Ivreai karnevál a Narancsok harca nevű eseményről híres, ennek keretében a résztvevők gyümölcsökkel vívnak csatát, egy régi, középkori esetről megemlékezve.

2.Ausztria

Villach-ban, Karintia tartományban farsang szombatja alkalmából öltenek álarcot és jelmezt az emberek, még a bolti eladókat is csak ebben látni. A város polgármestere jelképesen helyet cserél a farsang hercegével, Fideliusszal, aki egy napra veheti át a posztját.

farsang

3.Görögország

A farsangi szezon neve a görögöknél Apokriés, amelynek jelentése: elköszönés a hústól. A görögök három napon át ünnepelnek, a Patras nevű eseménysorozat a legnagyobb karneváli esemény. Jelmezes felvonulásokat, koncerteket foglal magába. Majd elérkezik a „Sajt vasárnap”, amikor elégetik a Karnevál király képét a kikötőben.

4.Németország

A németeknél a szezon utolsó keddje a legnagyobb ünnep, a Narrenfest, vagyis bolondkedd, ugyanis ezen a napon régen bolondos álarcos felvonulást tartottak, amely a divatot sem nélkülözte. A reformátorok próbálkozásai ellenére a szokás újraéledt és mai is megrendezik az eseményt.

5.Franciaország

Két neves karnevál van francia földön, a fővárosban és Nizzában tartják a legnagyobbakat. Párizsban évről-évre milliók látogatnak el a rendezvényekre, a nizzai pedig a gyönyörű környék mellett különösen azért vonzó, mert a farsangi eseményt 1294 óta megtartják.

6.Hollandia

A hollandoknál azokon a vidékeken rendezik meg a karnevált, ahol katolikusok élnek. A farsang neve Vastenavond, melynek keretén belül a heringfogyasztás az egyik legnépszerűbb szokás, de nem maradhat el a felvonulás hercegi kísérettel, valamint a farmer esküvő sem. Velencére emlékeztető holland karnevál a Rijnlandsche, melyet Limburgban és Maastrichtban is megtartanak – ez a helyiek leghíresebb farsangi rendezvénye.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php