Így támogatja a masszázs a hormonális egyensúlyt

A masszázs javítja a vérkeringést azáltal, hogy elősegíti a vér áramlását a végtagokból a szív felé.

A simító mozdulatok növelik a friss vér áramlását, amely tápanyagokat, hormonokat és oxigént szállít a szerveknek és az izmoknak.

A hormonok szabályozó anyagok, melyek a vér útján terjednek és üzeneteket visznek a célsejtek felé.  A cél az, hogy a hormonok szabadon áramoljanak a vérben és abszolút, valamint relatív értelemben is optimális arányba kerüljenek a testben.

Abszolút értelemben vett mérték azt jelenti, hogy a vérleleten a referencia tartományon belül van-e az adott hormon értéke vagy sem.

Míg relatív értelemben vett egyensúly azt jelenti, hogy X hormon érték Y hormonhoz képest is megfelelő mértékben van szabad állapotban a vérben. Létfontosságú figyelembe venni egymáshoz képesti arányukat is.

Ugyanis, ha több a szabad hormon mennyisége a testben, melyet speciális masszázs mozdulatokkal lehet serkenteni, akkor kevesebb lesz a kötött állapotban lévő – úgynevezett passzív hormon -. Azért jótékony a masszázs a hormonkezelésben is, mert a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy, nemi szervek stb.) kevésbé lesznek arra ösztönözve, hogy feleslegesen még több hormont állítsanak elő (pl. inzulin, kortizol, ösztrogén). Ha megfelelő mennyiségben van a vérben szabad állapotban lévő hormon, akkor vagy a belső elválasztású mirigy „ügyesen” megtermelte a szükséges mennyiséget, hogy az üzenetek célba érjenek, vagy a masszázs csinált olyan pezsdítő vérkeringést, ami által a hormon oda került ahová indult. Amennyiben a hormonok már nem szabad állapotban vannak, hanem kötött állapotban, akkor az azt jelenti, hogy a hormon útját elállta valami. Ekkor kell a keringés fellendítése.

Fotó: Pixabay.com

Ezt úgy fogja érzékelni a belső elválasztású mirigy, mintha nem lett volna elég ügyes, azaz kevesebb hormont termelt a szükségesnél és emiatt újra neki áll a hormontermelési folyamatnak. Ennek hatására a belső elválasztású mirigy túlterhelődik (hiszen többet dolgozik), mert nem kapta meg azt az üzenetet, hogy elég lesz, nem kell több X vagy Y hormon. Így ki is merülhet az adott belső elválasztású mirigy.

Foto:123rf.com

 

A masszázs abban segít, hogy a hormonok útját ne állja el semmi és korrekt üzenetek érjenek időben oda ahová kell a fizikai testben.

Ha a túlingerlése/túlterhelése megszűnik a hormontermelő mirigyeknek, akkor az egyensúly felé kezd tendálni a test, beindul az öngyógyítás. Több szabad hormon a vérben több sikeres üzenetátadást jelent a szerveknek, vagyis a hormonok és belső elválasztású mirigyek „munkája” nem vész kárba.

Emiatt fontos a keringés rendbe tétele rendszeres mozgással és masszázzsal.

Szerző: Voltig Judit

Forrás: http://voltig.hu/