Így szabadulj meg a kellemetlen szagoktól otthon! – 2.rész

Néhány trükkel nem kell többé szagok miatt szégyenkezned

Nem kérdés: ha hazatérünk, szeretnénk kellemes, nyugodt légkörben pihenni és főleg jó levegőt szívni. A háztartás vagy otthonunk falai azonban sokszor tesznek a kellemetlen szagokról. Hogyan küszöböljük ki őket? Íme a legjobb tippek rá!

Kevés olyan kellemetlen élmény van, mint amikor saját lakásunkban, házunkban is rossz szagokkal vagyunk körülvéve. Nem szippanthatunk nyugodtan a levegőbe, mert zavaró a helyiségeket körüllengő illat. Kellemetlen szagok számos okból lehetnek otthonunkban: dohányzás, háziállatok, penész, de egyszerűen a főzés, sütés miatt is kialakulhat, melynek illatai beveszik magukat a falakba, a szőnyegbe, a bútorok kárpitjába.

Hogyan előzzük meg, vagy távolítsuk el a kellemetlen szagokat?

A 6 legegyszerűbb tippről előző cikkünkben esett szó , de lássuk, hogyan tarthatjuk még szagmentesen a lakást, házat – helyiségek szerint?

1.Nappali, hálószoba

Ezek azok a helyiségek, ahol a legtöbb időt töltjük – s különösen fontos a jó illatuk. A rendszeres porszívózás és portörlés elsődleges. Dohányzás esetén fontos, hogy megfelelően szellőzzön a szoba. Gyakori ablaknyitás és egy légtisztító beszerzése sem árt.

A friss virágok, valamint illatosító gyertyák is elfedik átmenetileg a kellemetlen szagokat. Az ágytakarót, kárpitot érdemes gyakran mosni, tisztítani, de a függönyöket is. Ha a rossz szag a szőnyegekből vagy a kárpitból árad, le kell cserélni. Amennyiben a falakat fényes festék vagy tapéta borítja, enyhén szappanos és nedves ronggyal olykor nem árt végigtörölni őket.

2.Konyha

Tipikusan olyan helyiség, melyben összegyűlnek a kellemetlen szagok. A főzés miatt enyhe olaj- és zsírillat lehet a levegőben, mely a falakba, padlókba, munkafelületekbe, világítótestekbe is behúzódik. Fontos használni a szagelszívót, már sütés-főzés közben, de lehet utána is. A munkafelületeket tartsuk tisztán, mossuk, töröljük le használat után. A padlókat legjobb lenne naponta porszívózni, főleg, ha háziállatok és gyermekek is vannak. A morzsák és állatszőrök nemcsak csúnyán mutatnak, hanem a lakás többi részébe is eljutnak, ha gyorsan nem intézkedünk.

A tűzhelyet is töröljük tisztára használatát követően, s mindent, ami a közelében vagy rajta áll. A nap végén a mosogatót is tisztítsuk ki. Célszerű természetes tisztítószerekkel dolgozni, melyek szintén megölik a baktériumokat.

A mosogatógépet megéri időről-időre ecettel tisztítani, ha szaglik: ez csésze ecetet öntsünk a mosószer helyére és futtassunk végig egy programot.

A hűtőszekrényben tartsunk egy kis tárolóban szóda-bikarbónát. Felszívja a kellemetlen szagokat.

3.Fürdőszoba

A páratartalom és a helyiség mérete miatt gyakori, hogy penész képződik a fürdőben. Ezért fontos megfelelően szellőznie, miután zuhanyoztunk vagy megfürdöttünk. A szellőztetés a kellemetlen szagok ellen is hatékony. Szellőztetőrendszer híján tartsuk nyitva a helyiség közelében az ablakokat egy ideig.

A mosdót és a kádat is gyakran takarítsuk ki, fehérítővel a penészt is távol tudjuk tartani. A falakat nedves szivaccsal töröljük le, a padlót és a vécét is tartsuk tisztán. Használaton kívüli fürdőszobánál (például vendégszobához tartozóban) érdemes a vizet időről-időre megengedni és lehúzni a vécét.

Amennyiben a fürdőszobában tartjuk a háziállat etető- és fekhelyét, a légtisztító berendezés nélkülözhetetlen kellék. A légfrissítő illatok átmeneti megoldások – ennél az illóolajos párologtatás is jobb.

4.Mosókonyha

A használt ruhák, piszkos edző felszerelések kellemetlen szagokat áraszthatnak. A pincehelyiségek ráadásul különösen nedvesek és párásak lehetnek. Érdemes párátlanítót működtetni a helyiségben, mely távoltartja a penészt és a szagokat. Földszinten levő mosókonyha esetén jól járhatunk egy kis kézi porszívóval, mellyel a szóródó piszok gyorsan összeszedhető.

A mosógépekből is jöhet azonban irritáló szag – öntsünk a mosószer helyére egy csésze ecetet és járassunk végig egy programot a szagtalanításért. Használaton kívül pedig tartsuk nyitva a mosógép ajtaját. Fontos még, hogy ha lehet, ne tartogassuk túl hosszú ideig a szennyes ruhát. Mossuk ki minél előbb! A nedves darabokat pedig szárítsuk meg, mielőtt a szennyeskosárba kerülnek!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php