Így sminkelj, ha a rozacea borítja az arcod!

Szakszerű terápiával a rozácea tünetei jól kezelhetők, ám ez akár több hónapot is igénybe vehet. Ez idő alatt is adódhatnak olyan fontos alkalmak, amikor gyorsan szeretnénk a legjobb formánkat hozni.

Az érzékeny bőr ápolásához és sminkeléséhez Peterman Krisztina gyógykozmetikus tanácsait kértük.

Nyáron fokozódnak a tünetek

A rozácea fő tünete az arcon jelentkező bőrpír, ami nyáron a meleg és a napsugarak következtében még intenzívebben jelentkezhet” – mondja Peterman Krisztina. – “Első lépésben persze mindenkinek azt tanácsolom, hogy a rozáceát kiváltó okot kell megkeresni és kezelni. A bőrtünetek kialakulásában örökletes tényezők, vagy hormonális változások is szerepet játszhatnak, nők körében jellemzően a menopauza időszakában, 40-50 éves kor között jelentkezik. Az arcon megjelenő tünetek azonban összefügghetnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel, azok gyulladásával is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás is állhat. Természetesen a kivizsgálás és kezelés ideje alatt sem kell lemondani a sminkelésről, ám a rozáceára jellemző érzékenység miatt ez a bőrtípus a sminkelés során is speciális odafigyelést igényel.”

smink

Bőrápolás 5 pontban

  • A bőrtípusnak megfelelő arclemosó készítmény használatát követően a napi bőrápolási rutin kelléke a hidratáló krém használata sminkelés előtt. Mivel a rozáceás bőr nagyon érzékeny, ezért minden termék használatát finom mozdulatokkal végezzük, de dörzsöljük a bőrt.
  • A tisztítás és a hidratálás után következő lépés az alapozó. Itt szintén javasolt a rozáceás bőrre kifejlesztett termékek között válogatni. Létezik zöldes árnyalatú alapozó is, amivel remekül tudjuk tompítani az arcbőr pirosságát. Érdemes a camouflage termékek palettáján is szétnézni, ezekkel a jól fedő készítményekkel – megfelelően alkalmazva – tartós sminket készíthetünk.
  • A rozáceás tünetek a napfény hatására felerősödhetnek, ezért nagyon fontos, hogy nyáron mindig kenjük be az arcunkat fényvédőkrémmel, ha a szabadban tartózkodunk. Emellett jó, ha az érzékeny bőrre minél kevesebb terméket használunk, ezzel is csökkentve az esetleges irritáció esélyét. Keressük a fényvédős nappali krémeket, alapozókat, így egyből kettős védelmet biztosíthatunk bőrünknek, egy termékkel.
  • Mivel a rozáceás bőr nagyon érzékeny, ezért ha új terméket próbálunk ki, azt mindig teszteljük egy kis bőrfelületen, a nyakon, vagy a könyökhajlatban. Ha 24 óra múlva sem tapasztalunk égő, viszkető érzést, akkor nagyobb felületen is bátran használhatjuk.
  • Az alapozót a legjobb, ha tiszta, frissen mosott kézzel visszük fel a bőrre, mert a szivacs, vagy ecset túl durva lehet az érzékeny bőrnek.

Rendszeres ápolás és smink tanácsok

A napi rutin mellett érdemes néha feltölteni a bőrt ápoló, tápláló kozmetikai kezelésekkel is. A terápia egyik fontos eleme hogy erősítsük a kiserek falát” – magyarázza a kozmetikus. Erre kiváló hatóanyag például a rutin, mely a rutaszkorbin egyik összetevője, ezen kívül jótékony hatásúak még  a magas C vitamin tartalmú készítmények. Fontos, hogy kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. A kezelések során több természetes összetevőt, hatóanyagot is használunk a tünetek enyhítésére. Gyulladásos fázisban nyugtató, – például körömvirág, málnamag olaj, homoktövis – és fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg, és szükség szerint belső kezelésként is. A málnamagban és a homoktövisben természetes UV filter is található az érerősítő hatás mellett, illetve a szőlőmag olaja is tartalmaz természetes UV szűrőt. A kozmetikai kezelés része lehet a sminktanácsadás is, itt a szakember segítségével mindenki megtanulhatja azokat az alapvető fogásokat, amivel egy nappali, vagy akár alkalmi sminket is elkészíthet.

Forrás: Dermatica