Így segítsünk magunkon: antibiotikumok a természetből!

zöldNem kétséges, hogy az antibiotikumok a modern orvostudomány igazi csodái. A penicillin 1928-as felfedezése óta rohamosan terjedtek, gyors megoldást jelentve a bakteriális fertőzésekre. Ám ne feledkezzünk meg eközben a természetes antibiotikumokról sem, sőt!

Attól kezdve, hogy felfedezték a penicillint, a bakteriális fertőzések gyors megoldása miatt az orvosi szakma teljesen le volt nyűgözve. Szinte már úgy gondolták, hogy az emberi élet fertőzésekből adódó veszélyeztetése teljesen a múlté. 1940-re olyan mértékben elterjedt az antibiotikumok használata, hogy az emberek fokozatosan elfeledkeztek a természetben is megtalálható antibiotikumokról.

Ez a változás vezetett az elmúlt évtizedekben az antibiotikumokon alapuló kábítószerekkel való visszaéléshez és ahhoz, hogy aggasztó mértékben megnőtt az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok száma. Ilyen a teljesen gyógyszer-rezisztens, tuberkolózishoz tartozó törzs, vagy a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzés, különösen csecsemőknél és gyerekeknél.

A túlzott gyógyszerekre való támaszkodás járványt is kiváltott gyermekek és felnőttek körében: veszélybe sodorta a bélműködést és számos autoimmun betegség is kialakult a kiegyensúlyozatlan bélkörnyezet miatt, valamint következményképpen az áteresztő bél szindróma.

Nemcsak az antibiotikum-rezisztencia a baj azonban, hanem az antibiotikum hosszú távú mellékhatása is – ha csak egyszer is használják, mert kúrára van szükség. Az orvosok elvárása, miszerint a bélflóra ezután varázslatosan visszatér a normális állapotába, messze nem tűnik valósnak.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a bélflórát ténylegesen meg lehet változtatni a gyógyszerekkel, vagy legalábbis a sérülése fennáll évekig. Hibásnak tűnik mára az a gondolat is, hogy az antibiotikumoknál csak a hetekig tartó használat okoz zavarokat. Ugyanis a bélflóra nem változik vissza gyorsan normális állapotába, egy egyszerű, pár napig tartó használat után sem.

shutterstock_63361486

Még a rövid antibiotikum kúra is rezisztens baktérium populációkhoz vezethet, melyek megjelennek a bélben és akár 4 évig is ott maradhatnak – vagy még tovább.

A jelen helyzetben a legjobbnak az tűnik, ha az antibiotikum alapú gyógyszereket valóban csak életveszélyes helyzetekben alkalmazzák, mint utolsó lehetőséget.

Egyéb esetekben érdemes megpróbálkozni a természet adta antibiotikumokkal – ahogy régen! Igen erős és hatékony alternatívákat kínál ugyanis, megfázás, influenza, bőr- és szinusz fertőzések ellen.

A természetes antibiotikumok listája

1.Oregánó olaj

Több mint 40 különféle oregánó faj van, ám a legelőnyösebb – hogy maximalizáljuk a terápiás antibiotikum hatást -, a vad oregánóból kitermelt olaj (Origanum Vulgare). A Thymus capitatus, mely Spanyolországban nő, szintén nagyon hatékony. A minőségi oregánó olaj aranyszínű vagy sötétsárgába hajló, erős fűszeres illattal.

Láb- vagy körömgombára kitűnő, ha néhány teáskanálnyi olajat egy kis lavór vízbe teszünk és abba áztatjuk a lábat. Hígítani is lehet az olajat (például egy csepp olaj egy teáskanál olívaolajjal keverve), majd pedig felvinni a bőrre vagy a körömre.

Parazitákra és fertőzésekre szintén jó: az oregánó olajat ugyanígy hígítjuk és behelyezzük a nyelv alá. Tartogassuk ott pár percig, majd öblítsük ki. Ismételjük ezt négyszer naponta.

Szinusz fertőzésekre néhány csepp oregánó olajat csöppentsünk gőzölgő fazék vízbe és lélegezzük be a gőzt.

olaj21000

2.Cayenne bors

A capsicum-ként is ismert Cayenne bors erős fűszer, melyet évezredek óta használnak gyógyító ereje, antibiotikus hatása miatt. Hatékony megoldást jelent a vulvovaginitis-re, mely gyakori fertőzés a nőknél. Fontos viszont a hordozó olaj megfelelő kiválasztása – olívaolaj tökéletes. Alaposan kell hígítani a cayenne bors esszenciális olajat, mivel jelentős égő érzést vált ki, ha nem így teszünk.

Torokgyulladásra is hatékony a cayenne bors.

3.Ezüstkolloid

Az ezüst figyelemreméltó antibiotikus természete már évszázadok óta ismert. A korai 1900-as években Alfred Searle, a Searle Pharmaceuticals alapítója írt arról, hogy az ezüstkolloid embereken történő alkalmazása megdöbbentően sikeres volt. Gyorsan végez a mikrobákkal, anélkül, hogy a „gazdájukra” mérgező hatása lenne. Stabilnak tűnik, a nyulakat is megvédte a halálos adag tetanusztól vagy diftéria toxintól.

A Siracusa-i orvosi egyetem munkatársa, Dr.Robert O. Becker az 1970-es években kutatásokat kezdett az ezüstkolloiddal kapcsolatosan. Rájött, hogy nemcsak megöli a baktériumokat, de azt a baktériumot is megölte, amely rezisztens volt minden ismert antibiotikummal szemben – méghozzá mellékhatás nélkül.

Miközben az ezüstkolloid rendkívüli antibiotikus jelleggel bír, ajánlott csak külsőleg használni, gargalizáláshoz, fül- és bőrfertőzésekhez. Fogyasztása ugyanis a jótékony baktériumokat is károsítja az érzékeny bélben, ha nem is olyan mértékben, mint az antibiotikum alapú gyógyszerek. Ha belsőleg van szükség természetes antibiotikumra, érdemes egy másikat választani a listáról.

4.Grapefruit mag kivonat

A grapefruit mag kivonat is igen hatékony természetes antibiotikum, a gyakori fertőző anyagok számos változata ellen küzd. A kutatók szerint jól bevált lokális antibiotikumról van szó, a következtetésre pár csepp tömény grapefruit mag kivonat tesztelése során jutottak. Noha némileg nagyobb hatása volt a gram-pozitív organizmusokra (melyek kékre festődnek), mint a gram-negatívokra (rózsaszínre festődnek), a bakteriális biotípusok széles körével szemben jelentős a hatékonysága.

Szemölcsökre használatos, ezen felül a higított grapefruit mag kivonat hatékonyan küzd az otthoni környezetben fellelhető kórokozókkal szemben. A kereskedelemben kapható kivonatokban azonban lehet difenol vagy hidroxibenzol, ezért ha igazán biztonságosan szeretnénk használni, főleg belsőleg alkalmazva, legjobb, ha magunk készítünk a grapefruit magból őrleményt vagy pépet, és glicerinnel keverjük.

grapefruit2

5.Fokhagyma

Az összes természetes antibiotikum közül az egyik nagy kedvenc – megöli a kórokozókat, de nemcsak a baktériumokat, a gombákat és a vírusokat is, anélkül, hogy károsítaná a jótékony bélflórát.

A fokhagyma alaposan meg van pakolva fitokemikáliákkal és gyógyító kéntartalmú komponensekkel. Ezek a kénvegyületek elvégzik a mérgező nehézfémek kelátozását (így az ólomét és a kadmiumét), így azok kiválasztódnak a szervezetből.

A fokhagymának antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes tulajdonságai vannak. Segíti az egészséges bélflóra növekedését, mivel prebiotikumként viselkedik. A fokhagyma segít abban, hogy a zsír ne oxidálódjon. Erős antioxidáns, óv a DNS-károsodástól. Megvéd a sugárzástól és a napsugarak okozta károsodástól. Harcol a férgek és paraziták ellen.

Előnyös az emésztésre nézve, ami az egész test számára kiváló hatás. Számos tápanyagot tartalmaz – így C, B1, B2, B3 vitamint, olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, vas, folsav, magnézium, mangán, foszfor, kálium, szelén, cink. Tartalmaz fitokemikáliákat is, ezek az allicin, béta-karotin, béta-szitoszterol, kávésav, klorogénsav, diallil-diszulfid, ferulinsav, geraniol, kaempferol, linalool, oleanol sav, p-kumarinsav, Floroglucin, fitinsav, kvercetin, rutin, s-allil-cisztein, szaponin, szinapinsav sav és sztigmaszterin.

Az allicin a fokhagymában rendkívül hatékony természetes antibiotikum a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzések ellen. Legajánlatosabb egy egész fokhagymafejet felhasználni naponta, ha természetes antibiotikus célokra használjuk.

1 zúzott gerezd fokhagymára van szükségünk, illetve 1-2 evőkanál, hidegen sajtolt olívaolajra. A zúzott fokhagymát tegyük az olajba és hagyjuk 30 percet állni. Majd szűrjük le. Az olajat kissé meg is lehet melegíteni, úgy, hogy egy kis csészébe rakjuk a keveréket és azt meleg vízbe állítjuk. Nem szabad túlmelegíteni, mert elrontjuk a hatását. Néhány csepp a keverékből óránként a fülekbe, és már kezeljük is a fülfertőzést. Gyermekeknek különösen ajánlott, naponta használható. Tompítja a fülzsír lerakódást is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.