Így ösztönözzük működésre a pajzsmirigyet

A pajzsmirigy alulműködés olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a túlsúly, a menstruációs zavarok, teherbe esési nehézségek, valamint az alvászavar, ráadásul egyéb hormonális zavarokat is eredményezhet. Éppen ezért fontos a megfelelő terápia, mellyel legtöbbször gyors javulás érhető el. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa tanácsokat ad arra, miként lehet fokozni a pajzsmirigy működését.

A pajzsmirigy szerepe

A nyak elülső részén elhelyezkedő szervünk igen fontos szerepet lát el a szervezet működésében, hiszen szabályozza az anyagcsere folyamatokat, befolyásolja az energiaszintet, a testhőmérsékletet, a testsúlyt. Leggyakrabban pajzsmirigy alulműködéssel találkozni, ám a szerv túlműködése, gyulladása, göbösödése és megnagyobbodása is sokszor okoz problémákat.  A pajzsmirigyzavarok általában testsúlyban való változásokban, hangulatingadozásokban, menstruációs zavarokban és teherbeesési nehézségekben mutatkoznak meg.

Változtasson az életmódján

Csökkentse a stresszt

A stressz a mindennapi életünk része, ám ha túl sok van belőle, és ha nem tudjuk megfelelően kezelni, az bizony az egész szervezetünk működésére komoly hatást gyakorol. A megemelkedett kortizol szint ugyanis a mellékvese működésén kívül a pajzsmirigy funkciókat is rontja, sőt, az inzulin mennyiségét is megemeli.  A sok stressz hatására ráadásul sokan többet és egészségtelenebbül esznek, és ez igen rossz hatással van a pajzsmirigy hormontermelésére. Hogy minimalizálja a stresszt, próbáljon meg az önhöz közel álló stressz kezelési technikákat elsajátítani– mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Mozogjon többet

A mozgás igen jótékony hatást gyakorol az egész testre, így javítja a pajzsmirigy működését is, ezért lehetőleg hetente 5-ször iktasson be 30 perces, közepes intenzitású edzést, továbbá ne hanyagolja el a súlyzók használatát sem! Mindezeken kívül lift helyett lépcsőzzön, szálljon le pár megállóval előbb a buszról, hiszen ezek is hozzájárulnak az egészséghez és a jó közérzethez. Járjon többet a természetbe, élvezze az oxigénnel és a természet finom illatának rezgésével eltelt levegőt, annak friss gyógyító hatását- javasolja a szakember Fontos, továbbá, hogy fokozatosan szoktassa magát hozzá a sportos életmódhoz, nehogy lesérüljön!

Gyógyszeres kezelés

Konzultáljon rendszeresen orvosával

Amennyiben pajzsmirigyzavarra utaló tüneteket tapasztal, ne várjon azzal, hogy felkeresse az orvost, aki vérvétel segítségével megállapítja, fennáll-e önnél valamilyen pajzsmirigy probléma. Amennyiben igen, úgy gyógyszeres kezelésre szorul, ami helyreállítja a hormontermelést. Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse értékeit, ugyanis olykor dózismódosításra lehet szükség! (Érdemes tudni, hogy a helyes életmódra történő átállással elkerülheti a gyógyszerek esetleges mellékhatását). Továbbá mindig tájékoztassa orvosát, amennyiben valamilyen egyéb gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt szed, mivel ezek befolyásolják a pajzsmirigy gyógyszer hatékonyságát!

Pajzsmirigy hormonpótló kezelés

Pajzsmirigy alulműködés esetén nincs elegendő mennyiségben jelen a T3/T4 hormon, ezért ezeket mesterségesen szükséges bejuttatni. Leggyakrabban szintetikus T4-et írnak fel az orvosok, melyet napi egyszer, szájon át kell beszedni, reggelente, vízzel, éh gyomorra, legalább 30 perccel az étkezés előtt, és a kávé fogyasztás előtt legalább egy órával.

Segítő táplálékkiegészítők

A gyógyszere mellett remek szolgálatot tehetnek különböző táplálékkiegészítők, vitaminok, ám mielőtt megkezdené szedésüket, mindenképp konzultáljon orvosával! Ilyen a D-A-B12-vitaminok, a szelén, cink, valamint az omega3 zsírsavak-természetesen megfelelő dózisban!

Végül, aki gyógytea kedvelő, mind alul, mind túlműködés esetén fordulhat a galaj teához, mely fogyasztását beszélje meg kezelőorvosával!

Forrás: Budai Allergiaközpont