Így készítsünk színes, illatos gyurmát a gyerekeknek

Minden gyerekes család alapfelszereltségéhez hozzátartozik a gyurma: színes, illatos változatot otthon is készíthetünk pár hozzávalóból.

Nem tudom miért, de világ életemben távol tartottam magam a gyurmától. Már gyerekként sem tudtam vele igazán mit kezdeni, furcsa volt az állaga, a szaga, valahogy úgy az egész nem volt kompatibilis velem. Bezzeg a gyerekeim! Imádják, állandóan újabb és újabb adagokért nyúznak, nekem meg mintha a fogamat húznák, amikor a bevásárló kosaramba pakolok egy-két dobozzal ebből a nagyszerű készítményből.  Ráadásul mindig addigra szárad ki, megy tönkre, amikor épp újra kitört a csemetéimen a gyurmázhatnék, és akkor aztán csak a jajgatás van, hogy miért nincs, mikor lesz stb.

A fenti szituáció elkerülése végett vettem egy nagy levegőt és néhány oldalnyi internetről letöltött segédanyag áttanulmányozása után nekiláttam és elkészítettem életem első, házi készítésű gyurmagombócait néhány alapvető, minden háztartásban fellelhető alapanyag segítségével minimális koszolás mellett. Aztán  a másodikat… harmadikat… századikat. Kellett nekem böngészni a neten…?! A végén még megszeretem a gyurmát… vagy nem. (Ihletadó oldalak.)

Színes, illatos gyurma

gyurma házilag

Előkészítési idő:  
Főzési, sütési idő: 
Összes idő:  
Mennyiség: 5
Hozzávalók
  • 1,5+1 bögre liszt
  • negyed bögre finomszemcsés só
  • 1 bögre víz
  • 1,5 evőkanál étolaj
  • 1 csomag – semleges/világos színű – üdítőital por (az illatért)
  • ételfesték (a különböző színekért)
Elkészítés
  1. Melegítsünk meg a vizet (forró legyen, de ne forrjon) és adjuk hozzá az üdítőital port és az olajat.
  2. Osszuk szét annyi felé, ahány színt szeretnénk: adjuk mindegyik adaghoz pár csepp ételfestéket.
  3. Keverjük bele a sót 1,5 bögre lisztbe. Osszuk szét ezt is megfelelő arányban.
  4. Öntsük bele a porral, olajjal, ételfestékkel elkevert vizet a sós lisztbe és keverjük meg kanállal. (Vigyázzunk, mert nagyon forró!)
  5. Folytassuk kézzel az alapanyagok összeállítását, ha úgy érezzük, hogy túl lágy a gyurma, a félretett lisztből tegyünk hozzá egy kicsit a kívánt állag eléréséig. (Ne feledjük, hogy a meleg gyurma mindig lágyabb, mint a kihűlt változat!)
Megjegyzés
1 bögre=2,5 dl
A többféle szín előállítása pepecs munka, ha valaki nem akar ezzel foglalkozni, válasszon kétféle erős színű italport és felezze meg az adagot, használja az egyikhez az egyik, a másikhoz a másik italport. A színezést mindig előre kell elvégezni, különben a gyurma ragacsos masszává válik.

gyurma házilag

 

Forrás: Mom with Five