Így készítsünk légfrissítőt otthonunkba

A légfrissítők lehetnek gyertyák, sprayek, potpourrik, zselék és mechanikai- vagy hőt kibocsátó termékek. Azok számára, akik aggódnak a környezetük biztonságáért, a környezetbarát légfrissítők jelentik a legjobb megoldást. 

Házi készítésű környezetbarát légfrissítők

A környezetbarát légfrissítők használata nagyon jó alkalmat ad arra, hogy bebizonyítsuk az embereknek, hogy hozzájárulhatnak bolygónk védelméhez, még ha csak kis mértékben is. A házak tele vannak szagokkal, egyesek kellemesek, míg mások kevésbé. Az aeroszolos sprayek csak elfedik a rossz szagokat, de nem szüntetik meg, és az eredmény néha még rosszabb, mint annak előtte.

A legtöbb kereskedelemben kapható légfrissítő káros mind az egészségünkre, mind a környezetünkre. Vannak viszont természetes módok, ahogyan eltávolíthatjuk a rossz szagokat az otthonunkból. A környezetbarát légfrissítők nemcsak egészségesek, de olcsók is. Nemcsak érdekes, hanem egyszerű is természetes anyagokból légfrissítőt készíteni. Semmi sem adhat nagyobb megelégedést, mint az a tudat, hogy tettünk valami jót magunkért, a családunkért és a környezetünkért.

Fözzünk illatos citrusokat, fahéjat

A szagok megszüntetése érdekében főzhetünk fahéjrudacskát, citrom levelet, narancs levelet, citromhéjat, narancshéjat, grapefruithéjat, mentát, gyógyfüveket, vaníliát vagy szegfűszeget; ez egy jó módja a légfrissítésnek, emellett pedig feldobja nem csak a mi, hanem a vendégeink hangulatát is.

Miután megfőztük a fahéjrudacskákat, akár teaként is elfogyaszthatjuk. A fahéj főzésével a házunkban elterjed a fahéj illat, és az ízlelőbimbóink sem maradnak jutalom nélkül. A főtt vizet akár az arcunk frissítésére is használhatjuk, ha teának nem felelne meg, vagy miután kihűlt kiönthetjük a kertbe.

Foto:123rf.com

Otthon készített potpourri

Az otthon készített természetes potpourrinak jobb illata van, mint a boltinak, és egészségesebb is, arról nem is beszélve, hogy teljes mértékben természetbarát. Készíthetünk citrom vagy rózsa illatú potpourrit.

Felhasználhatjuk az állott citrusféléket a hűtőszekrényünkből, és így gyorsabban elkészül az illatosító. Vágjuk fel a gyümölcsöket és tegyük egy papírra. Aztán tegyük be a sütőbe 75 Celsius fokra egy pár órára, forgassuk meg a szeleteket minden órában. Amikor a gyümölcsök megszáradtak tegyük bele egy edénybe.

Díszítésként adhatunk még hozzá virágokat, fenyőtobozt, fahéjat vagy szegfűszeget, majd csepegtessünk rá illóolajat, hogy javítsunk a légfrissítőnk illatán. Nyissuk ki az edény tetejét, amikor illatosítani akarunk. Tartósítás céljából vonjuk be sellakkal vagy más gyantával a gyümölcsöket. A bevont gyümölcsök több hétig is elállnak, és bárhova felakaszthatjuk, hogy illatosítsák a szobát.

Keverjünk össze többféle illatot, és készítsünk egy szárított kellékekből álló illatosító tálkát. A hatás kedvéért ezeket az illatosítókat alacsony fatálkákba vagy átlátszó üvegtálba tegyük. Kiegészíthetjük egy pár olyan friss gyógyfűvel, mint a menta, a rozmaring vagy a kakukkfű.

Néhány hozzávalóból sokféle a háztartásban használható tisztítószert keverhetünk ki, melyek hatékonyak, környezetbarátok, egészségünkre káros anyagot nem tartalmaznak. Szebb csomagolásba rakva ajándéknak is kitűnők.

Tavaszi nagytakarításhoz: környezetbarát tisztítószerek házilag

Sprayek

A természetes háztartási kellékek mellett elkészíthetjük a saját légfrissítő sprayünket is. Jó légfrissítőnek bizonyul a fahéj rudacska, a vanília kivonat, a gyömbér, a pisztácia kivonat, a növényi olajok, a citrusfélék stb. Sokfajta variációban el lehet készíteni a légfrissítőket. Miután kész van, tegyük bele egy szórófejes üvegbe, és írjuk rá a nevét, hogy bármikor használhassuk. Egy egyszerű összetétel a víz, citrom, egy fűszer- vagy gyógynövény és ecet keveréke.

Figyelem: A citromlevet nem ajánlott szöveten alkalmazni, inkább a konyhában és a fürdőszobában használjuk.

Fűszernövények

Szedjük le a füveket, majd szárítsuk meg. A friss növényeknek nagyszerű illatuk és ízük van. A szárított füveket akár főzésre is lehet használni. Ha neveljük vagy főzzük a fűszernövényeket, az a házban is jó illatot teremt.

légfrissítő olajak

Foto:pixabay.com

Olajok és kivonatok

Egy pamut darabra öntsünk illóolajat vagy vanília kivonatot. Aztán tegyük a fürdőszobába egy kis kosárba vagy a virágos vázába, stb. De akár elegáns illatszeres zacskóba is csomagolhatjuk, amelyet újrahasznosított anyagokból készítünk.

Egy pár gyors ötlet:

  • Természetbarát gyertyákat égessünk, a méhviaszból készült gyertyák természetes légfrissítők
  • Egy kis agyag cserépbe tegyünk illóolajat, és tegyük arra a helyre, ahol illatosítani szeretnénk

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.