Így készítsünk időálló virágtartót a teraszra!

Akár kicsi akár nagy, párosan vagy önmagukban, a virágtartók mindig feldobják az egyszerű bejáratokat, kitöltik az amúgy kopár teraszokat vagy egyszerűen színfoltot adnak egy kis udvarnak.

Virágtartó lépésről lépésre

Ez a tágas, négyszögletes alakú cserép rengeteg helyet ad a kedvenc virágzó növényeinknek, és tudva, hogy a nagy virágtartókat nehéz tárolni a holtszezon során, a legjobb, ha  PVC-ből építjük meg.

Az anyagot könnyen lehet vágni, jól kitart hidegben és melegben egyaránt, és nem fog elrothadni ha földdel és vízzel érintkezik. Lambéria darabokkal ellátva, és fényes festékréteggel bevonva extra sármot ad az elkerülhetetlen májusi esők idején is.

Lássuk, hogyan fordítottuk a lambéria darabokat szemet gyönyörködtető mesterművé!

 

virágláda

A láda készítéséhez szükséges anyagok

  • két darab 12 lábnyi 1×4 hüvelykes vastagságú, és négy darab 12 láb hosszú 1×3-ra vágott PVC darab, ha nem találsz 1×3-ast, akkor vágj 1×4-es darabokból.
  • PVC lambéria darabok
  • Faanyag hulladék és deszkadarabkák
  • PVC ragasztó (válassz egy lassabban száradó átlátszó színűt)
  • 2.5 centiméteres kerek fejű rozsdamentes acélból készült csavarok
  • Süllyesztett fejű rozsdamentes csavarok
  • Általános asztalosműhelyben használt fa-gitt külső használatra
  • Finom smirglipapír Vinil-klór alapú kültéri latex festék
  • Szükséges szerszámok:  körfűrész, fúró- vagy csavarozógép, törlőrongyok, ecset

Egy hétvégi munka menete

  • Péntek: Vágd ki az oldalakat és az aljakat, készíts egy sablont és ragaszd össze az oldalak kereteit.
  • Szombat: Állítsd össze a cserép oldalait, helyezd be az alsó táblát, vágd ki és telepítsd a kupakot.
  • Vasárnap: Töltsd ki a rögzítő lyukakat, csiszold le és fesd ki a cserepet.

1. Vágd ki a PVC-ből az oldalakat és az aljakat.

Találd ki a csereped méreteit. Állítsd be a lemez-munkafelületet. Kis-fűrészt használva vágj egy 1×4-es lábat méretre és csavarozz egy ütköző fadarabot a munkafelület végére, hogy könnyebben tudd megfelelő méretre vágni a következő darabokat. Ismételd amíg négy darab 1×4-es lábat kapsz, majd vágj ki négy darab 1×3-as méretűt. Helyezd át az ütköző fadarabot szükség szerint, hogy összevágd a négy hosszú 1×3-as sínt, négy rövid 1×3-as sínt, 24 lambéria darabot az oldalaknak és tizenhárom 1×4-es lapot az aljazatnak.

 

virágláda készítés1

2. Készíts egy sablont és formázd ki az oldalak kereteit

Helyezd a hosszú és a rövid oldal sínjeit és lábait a munkafelületre. Csavarozz ütközőket az alkotórészek köré, hogy megtartsák a keretformát amikor összeragasztod őket.

 

virágláda készítés2

3. Ragaszd össze az oldalkereteket

Emeld fel a sín egyik végét és ragaszd össze a szomszédos lábbal. Ereszd le a sínt a helyére. Ismételd meg az összes csatlakozásnál. Hagyd száradni a ragasztót legkevesebb 2 óráig mielőtt elmozdítod a kereteket a sablonból. Csináld a második szett keretet hasonlóképpen.

Tipp: Ha egyszer már ragasztó került a sín végére, a sínt a közepénél fogva emeld fel, úgy hogy enyhén íveljen. Ez megkönnyíti a sín összetoldását a lábbal, anélkül hogy lekaparnánk a ragaszót a felületekről.

 

virágláda készítés3

4. Jelöld meg a lambéria helyét

A cserép rövid oldalai a hosszú oldalak közé lesznek beszerelve, tehát a hosszú oldalak végén helyet kell hagyj nekik. Mérd ki a hasadékot egy lambéria-darab élét használva és egy 1×4-es szett élét mint távtartót; jelöld meg a hasadékot a hosszú oldalak mindkét keretén. Szárazon helyezd egymás mellé a lambéria darabokat a hosszú oldalakon, beigazítva úgy hogy betakarják a nyílt területet a lábak között, de ne takarják be a hasadékot amit megjelöltél. Központosítsd a léceket a keretekben, és jelöld be a helyet ahova az első lambéria darab kerül.

 

virágláda készítés4

5. Rakd be az első lambéria darabot

Tégy ragasztót egy lambéria darab felületének aljára, és tetejére, és a keretre ahova illeszteni fogod. Helyezd a darabot a helyére, és biztosítsd a keretbe 4 darab csavart használva a sarkokban.

 

virágláda készítés5

6. Rakd be a többi lambéria darabot is

Ragaszd a fennmaradó lambéria darabokat a kerethez, felületükkel lefelé, szorosan összeillesztve a nyelveket és a kanálisokat. Ragaszd és csavarozd a középső és utolsó darabokat a kerethez hasonló módon mint az elsőt. Helyezd be a lambéria darabokat hasonló módon a fennmaradó hosszú oldalra és a rövid oldalakra.

Tipp: Győződj meg róla, hogy a lambéria darab négyszögletes, és hogy betölti a keretet amikor berakod. Használhatsz egy hulladékdarabot az első berakott darabnál hogy ellenőrizd a négyszögletességet, és ugyanúgy a további darabok behelyezésekor.

 

virágláda készítés6

7. Csináld meg a szegélyeket és csatold őket

Hogy megcsináld a szegélyeket, amelyekre a cserép alsó lapjai helyezkednek, hasíts egy darabot egy 1×4-esből és vágj két 1×1-est a lambéria darab hosszához a hosszú oldalak mentén. Csavarokat használva csatold mindegyik szegélyt a lambéria darabok alsó oldalához, egy vonalban az alsó éleikkel. Biztosítsd egy csavarral a szegély mindkét végét és minden más lambéria darabot.

virágláda készítés7

8. Csatlakoztasd az oldalakat

Tegyél ragasztót az egyik rövid oldal élére, és a hosszú oldal belsejének hasadékába. Fordítsd mindkét oldalt a felső élére, és illeszd egybe a beragasztózott felületeket úgy, hogy a rövid szél külső lapja sarkot formáljon a hosszú oldal szélével. Bilincseld a sarkot, hogy egybentartsd az oldalakat.

Egy fél hüvelykes fúrófejjel ellátott fúrót használva fúrj egy próbalyukat a hosszú oldalon keresztül a rövid oldal élébe, fent, középen és alul. Fúrj egy csavart minden próbalyukba. Ismételd ezt meg a cserép minden sarkában. Hagyd a ragaszót legalább két óráig száradni.

9. Rakd be az alsó táblát

Miután mind a négy oldalt összeillesztetted, fordítsd a cserepet a jobb oldalával felfelé. Kenj ragasztót mindkét belső szegély tetejére majd helyezd be az alsó táblákat. Miután az összes táblát betetted, ellenőrizd hogy a cserép szélessége középül azonos-e a végeknél levő szélességgel. Használj csavarokat mikor a táblákat a szegélyekhez rögzíted.

10. Vágd ki és ragaszd rá a PVC-kupakot

Hogy egy 1 hüvelykes túlnyúlású kupakot csinálj a cserép körül, adj 2 hüvelyket a hosszú oldalak hosszaihoz és vágj két 1×3-ast erre a hosszra. Ragasztózd be az 1×3-as felületét és a hosszú oldal felső élét. Állítsd az 1×3-ast a helyére, ellenőrizve a távolság túlnyúlását, egy 1-hüvelykes ellenállást tartva a cserép oldalaihoz. Ismételd meg a másik 1×3-assal.

Mérd le a távolságot a hosszú kupak darabok között, és vágj két rövid kupak darabot erre a méretre. Ragaszd le őket hasonlóképpen mint a hosszú darabokat.

11. Fejezd be a cserepet a kupak telepítésével

Fúrj próbalyukakat minden egyes kupak-darab közepén és végén. Csavarozz csavarokat a lyukakba.

12. Tölts be a rögzítő-lyukakat

Töltsd be a rögzítő-lyukakat síkosító pasztával, amíg egyszintű lesz a felülettel. Hagyd megszáradni, mielőtt lecsiszolnád a felületet finom súrolópapírral.

13. Csiszolás és festés

Csiszold és fesd a cserepet. Finoman csiszold a cserép külső felületeit, és töröld le őket egy tapadást gátló anyaggal hogy eltávolítsd a port. Alkalmazz két réteg külső téri latex festéket. A cserepet hagyd száradni legalább két napon át, mielőtt betöltenéd.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.