Így kell helyesen lefagyasztani a húst

Hányást, hasmenést és különböző megbetegedéseket is kaphatunk, ha például egy hús penészes, romlott vagy nem volt jól lefagyasztva.

Így tegye jégre otthon a húst

A ma divatos, ún. gyorsfagyasztás lényege, hogy az élelmiszert minél gyorsabban lehűtsük – például – mínusz 18 fokos hőmérsékletre, mert ez kíméli az élelmiszert – magyarázta Mohácsiné dr. Farkas Csilla egyetemi tanár, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának munkatársa.

Ez azért előnyös, mert felengedtetés után nem ereszt levet, nem lesz „löttyedt”, és az élelmiszer sejtjei nem károsodnak – emelte ki.

Ha már fagyasztott terméket vásárolunk, akkor minél előbb rakjuk otthon jégre, hogy a mikróbák ne tudjanak elszaporodni.

voroshus2

Ha nyers élelmiszert vásárolunk, akkor azzal is siessünk haza, hogy a meleg hatására ne kezdjenek el szaporodni a baktériumok.

Egy-két napig tároljuk csak a hűtőben és azután vagy fogyasszuk el, vagy fagyasszuk le. A húsokat legfeljebb egy évig tartsuk a jégen, a halakat egy-két hónapnál tovább semmiképp.

Az olvasztásnál is sok mindenre kell figyelni.

„A háziasszony gyakorlata az, hogy előző este kiveszi a hűtőből, kiteszi az asztalra és másnap délben megpróbál valamit főzni belőle. Itt máris mi történik? A szobahőmérséklet 20-22 fok, a hús felülete nagyon hamar megolvad. A nyers húson található mikrobák azonnal elkezdenek szaporodni, mire hozzákezdenek az étel elkészítéséhez” – mondta Mohácsiné dr. Farkas Csilla.

A szakemberek azt javasolják, hogy akinek van rá ideje, inkább hűtőszekrényben olvassza fel a húsárut.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.