Így horgásztak, halásztak a régi, kemény teleken – képekkel

Volt, hogy a befagyott Duna jegén folyosót kellett vágniuk a halászoknak, máskor szántalpat szereltek a csónakra, de az is előfordult, hogy mínusz tíz fokos hidegben kellett derékig a jeges vízben állniuk.

Képek az elmúlt évtizedek téli halászatairól, lékhorgászatáról.

Érsekcsanád, 1954. január 20. Az érsekcsanádi halászok télen a befagyott Dunán léket vágva varsával halásznak. A képen: a befagyott Dunán folyósót vágtak a halászok, hogy csónakkal átmehessenek a szigetre. MTI Fotó: Bojár SándorAz érsekcsanádi halászok télen a befagyott Dunán léket vágva varsával halásznak 1954. január 20-án. A befagyott Dunán először folyosót kellett vágni, így átkelhettek csónakjaikkal a szigetre (MTI-fotó: Bojár Sándor)

Baja, 1956. január 27. Bahasz Ferenc, Szalai József brigádvezető, Pastrovics István halbegyűjtő és Kiss Zsigmond halász hálót köt a bajai Új Élet Termelőszövetkezet rezéti halásztelepén. MTI Fotó/Magyar Fotó: Vigovszki FerencBahasz Ferenc, Szalai József brigádvezető, Pastrovics István halbegyűjtő és Kiss Zsigmond halász hálót köt a bajai Új Élet Termelőszövetkezet rezéti halásztelepén 1956 januárjában (MTI/Magyar Fotó: Vigovszki Ferenc)

Velence, 1956. február 8. Stokinger János, Bognár Ferenc és Moharos Lajos, a Velencei Halászati Szövetkezet lékhalászai (j-b) nagy erővel húzzák a vastag jégréteg alatt kifeszített halászhálót. MTI Fotó/Magyar Fotó: Bajkor JózsefStokinger János, Bognár Ferenc és Moharos Lajos, a Velencei Halászati Szövetkezet lékhalászai (j-b) nagy erővel húzzák a vastag jégréteg alatt kifeszített halászhálót 1956 februárjában (MTI/Magyar Fotó: Bajkor József)

Szeged, 1959. december 7. A szegedi Kossuth Halászati Szövetkezet tagjai kivetik hálójukat a Tiszán. MTI Fotó: Tóth BélaA szegedi Kossuth Halászati Szövetkezet tagjai vetették ki a felvétel készítése idején hálójukat a Tiszán, 1959 december 7-én (MTI-fotó: Tóth Béla)

Magyarország, 1961. január 22. Lékhorgászat egy befagyott tavon. A felvétel készítésének pontos helyszíne ismeretlen. MTI Fotó: Kácsor LászlóLékhorgászok egy befagyott tavon valahol Magyarországon, 1961 januárjában (MTI-fotó: Kácsor László)

Velence, 1962. december 27. Szántalpra szerelt csónakkal közlekednek a halászok a Velencei-tó jegén. MTI Fotó: Bajkor JózsefSzántalpra szerelt csónakkal közlekedő halászok a Velencei-tó jegén 1962. december 27-én (MTI-fotó: Bajkor József)

Magyarország, 1963. január 6. Esőkabátban pecázik egy horgász a jeges vízparton. MTI Fotó: Kácsor LászlóEsőkabátban pecázik egy horgász a jeges vízparton 1963-ban, vízkereszt napján (MTI-fotó: Kácsor László)

Veszprém megye, 1963. március 6. Lékhorgászok a befagyott Balatonon. A felvétel készítésének pontos helye ismeretlen. MTI Fotó: Bajkor JózsefLékhorgászok a befagyott Balatonon Veszprém megyében, 1963-ban (MTI-fotó: Bajkor József)

Budapest, 1967. december 21. Tízezerszám rakják a pontyokat a teherautókra a Halértékesítő Vállalat (HALÉRT) Duna-parti tároló bárkáiból karácsony előtt. MTI Fotó: Kácsor LászlóTízezerszám rakják a pontyokat a teherautókra a Halértékesítő Vállalat (HALÉRT) Duna-parti tároló bárkáiból karácsony előtt 1967. december 21-én (MTI-fotó: Kácsor László)

Garancsi-tó, 1968. január 5. Lékhorgászok a Garancsi-tónál, melyet csaknem húsz centiméter vastagságú jégréteg borít. A Magyar Távirati Iroda (MTI) horgászegyesületének tagjai télen is rendszeresen látogatják a tavat, hogy a halak védelmében szükséges munkálatokat - lékvágás, hóeltakarítás, levegőbefuvatás - elvégezzék. MTI Fotó: Kovács GyulaLékhorgászok a Garancsi-tónál, melyet csaknem húsz centiméter vastagságú jégréteg borított 1968 januárjában. A Magyar Távirati Iroda (MTI) horgászegyesületének tagjai télen is rendszeresen látogatták a tavat, hogy a halak védelmében szükséges munkálatokat – lékvágás, hóeltakarítás, levegőbefúvatás – elvégezzék (MTI-fotó: Kovács Gyula)

Velence, 1968. január 20. A Törekvés Halászati Szövetkezet lékhalászai hazafelé tartanak a jégen. MTI Fotó: Kovács GyulaA Törekvés Halászati Szövetkezet lékhalászai hazafelé tartanak a jégen Velencén, 1968. január 20-án (MTI-fotó: Kovács Gyula)

Budapest, 1970. január 2. Horgászok a havas Duna-parton. MTI Fotó: Kácsor LászlóHorgászok a havas Duna-parton Budapesten, 1972. január másodikán (MTI-fotó: Kácsor László)

Szeged, 2003. január 17. A Szeged környéki Fehértó halastó-rendszerben a zord téli időjárás (a levegő mínusz 10 fokos, a víz plusz 3-4 fokos) ellenére is folytatódik a lehalászás. A telelőtavak szélein léket vágnak, ezeken keresztül húzzák a jég alá a hálót. A tavakból hetente 10-12 tonna halat emelnek ki, amelynek kb. egyharmadát külföldön, a többit itthon értékesítik. A képen: egy halász áll a vízben kifeszített háló mellett. MTI Fotó: Németh GyörgyA Szeged környéki Fehértó halastó-rendszerben a zord téli időjárás (a levegő mínusz 10 fokos, a víz plusz 3-4 fokos) ellenére is folytatták a lehalászást 2003. január 17-én. A telelőtavak szélein léket vágtak, ezeken keresztül húzták a jég alá a hálót. A tavakból hetente 10-12 tonna halat emeltek ki, amelynek kb. egyharmadát külföldön, a többit itthon értékesítették (MTI-fotó: Németh György)

Tiszaörvény, 2006. február 9. Kiss Imre (b) és Szikora Tamás lékhorgász a Tisza-tavon. MTI Fotó: Szentmiklósi JánosKiss Imre és Szikora Tamás lékhorgászok a Tisza-tavon Tiszaörvénynél, 2006. február 9-én (MTI-fotó: Szentmiklósi János)

Balmazújváros, 2009. január 4. Székely Zoltán horgászik egy csákánnyal vágott léknél a Balmazújváros melletti Sziki-tavon, ahol több mint tíz centiméteresre hízott a jég. A tóban főleg harcsákra lehet horgászni. MTI Fotó: -Székely Zoltán horgászik egy csákánnyal vágott léknél a Balmazújváros melletti Sziki-tavon, ahol több mint tíz centiméteresre hízott a jég 2009. januárjában. A tóban főleg harcsákra lehet horgászni (MTI-fotó)

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.