Így előzheted meg a fertőzéseket!

A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, esetenként a legfertőzőbbnek. Ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja. Erre hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ a Kézhigiénés Világnapon.

Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok akár húsz percig, mások akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni. Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses (ún. enterális) megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. A baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz. Alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel a hasmenéses megbetegedések közel fele, a légúti fertőzések közel negyede megelőzhető.

A kézmosásnak különös jelentősége van az egészségügyi ellátóhelyeken, szociális intézményekben. Semmelweis Ignác felfedezése a kézfertőtlenítés fontosságáról, tanításai napjainkban is éppúgy érvényesek, mint saját korában. Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot: világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok. Az ilyen kórokozók kialakulásában a helytelen illetve túlzott antibiotikum alkalmazás játszik szerepet. Egy esetleges fertőzés megelőzésében, illetve a terjedés megfékezésében a helyes kézhigiénés gyakorlatnak van kiemelt szerepe.

kézmosás4

Az Országos Epidemiológia Központ a közelmúltban több alkalommal tartott gyakorlattal egybekötött továbbképzést a kézfertőtlenítésről a szociális ellátást nyújtó intézményekben dolgozóknak. Ennek eredményeként az utóbbi években jelentős mértékben emelkedett az alkohol alapú kézfertőtlenítő szerek alkalmazása. Kiemelt feladat az is, hogy a Semmelweis-i úton haladva ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék a kézhigiéne jelentőségét és alkalmazzák megfelelően a kézfertőtlenítést, hanem a betegek és hozzátartozóik is. A rendszeres és alapos kézmosás, az alapvető személyi higiénés szabályok betartása – állapotukhoz mérten – a betegek, illetve – maradéktalanul – a látogatók részéről is szükséges. A kórházba a látogatók által bevitt ételek, egyéb tárgyak (pl. evőeszközök) esetén is ennek megfelelően kell eljárni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: Moss kezet!” címmel, azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot. A WHO felhívására Magyarország 2010-évben csatlakozott a „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” programhoz, vállalva a kézhigiéne, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását. E több évre kiterjedő feladat keretében valamennyi egészségügyi intézmény megkapta a WHO által kidolgozott kézfertőtlenítést bemutató plakátokat, amelyek a kézfertőtlenítés fontossága mellett a helyes kézfertőtlenítési technikára is a felhívják figyelmet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.