Így éljük túl a kánikulát!

Van, aki forrón szereti, sokan azonban valósággal szenvednek a nyári kánikulában. A tartós meleg nagyon megviselheti az embert: éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk és megfelelően védekezzünk ellene.

A szerencsésebbek vízparton, hűs koktélt szürcsölgetve vészelhetik át a hőhullámokat, ám azok se essenek kétségbe, akiknek otthonuk és a fülledt iroda között ingázva kell túlélniük a hőséget.

Íme, 5 trükk, amelyek garantáltan elviselhetőbbé teszik a forró nyári napokat:

  1. Permetezz!

Veled is előfordult már, hogy napközben legszívesebben elmerültél volna a hűsítő tengerben? Tudtad, hogy akkor is felfrissülhetsz, ha erre épp nincs lehetőséged? Elegendő ugyanis a tested stratégiai pontjait lehűtened ahhoz, hogy csökkenjen a hőérzeted. Fogj egy üres szórófejes flakont, töltsd meg vízzel, tedd néhány órára a hűtőbe, és már jöhet is frissítő permet! A nyak, a csukló, a könyék hajlat, a boka és a térdhajlat azok a pontok a testeden, ahol a legkönnyebben kitapintható a pulzus, így ott a leghatékonyabb elkezdeni a test hűtését.

  1. Árnyékolj és szellőztess megfelelő időben!

Az ablakon betűző nap pillanatok alatt felmelegítheti és valóságos szaunává alakíthatja a lakást. Éppen ezért a legnagyobb forróság idejére érdemes sötétítő függönyökkel vagy redőnnyel megakadályozni, hogy besüssön a nap. A legjobb, ha világosabb színű, kívül elhelyezett árnyékolót választasz, a sötét reluxa ugyanis magába szívja a hőt és tovább melegítheti a lakást. A szellőztetés időpontja is kulcsfontosságú: próbáld a hűvösebb, korareggeli vagy késő esti órákban kitárni az ablakot.

  1. Vissza a középkorba

Ahogy a lámpa izzója, úgy az elektromos berendezések is hőt termelnek működés közben. Éppen ezért a kánikulában érdemes minimalizálni ezek használatát. Áramtalanítsd teljesen a készülékeidet, amelyeket éppen nem használsz, hiszen a legtöbb elektromos berendezés még a készenléti üzemmódban is bizonyos mennyiségű hőt bocsát ki.

légkondi 4

  1. Ne félj a légkonditól!

Egy forró nyári napon nincs is annál jobb érzés, mikor belépsz egy hűvös szobába. A Samsung Windfree klímával ezt minden nap átélheted, amikor hazaérsz egy fárasztó nap után. A mikroméretű légfúvónyílásoknak köszönhetően huzat érzet nélkül biztosítja a kellemesen hűvös levegőt. Ha ilyen korszerű klímát használsz, garantáltan kellemesek lesznek még a legforróbb nyári napok is. Egy dologra azonban ügyelj: a belső beállított hőmérséklet soha ne legyen 8 foknál alacsonyabb a kintinél, így elkerülheted a megfázást, és a nagy hőmérsékletkülönbség sem viseli meg a szervezetedet. Bár már itt a kánikula, még mindig nem késő beszerezni a légkondicionálót, hiszen egy hűvösebb nyári estén vagy az ősz beköszöntével akár fűtésre is használhatjuk készülékünket.

alvas4

  1. Alternatív hűtési lehetőségek éjszakára

Nyáron különösen fontos, hogy körültekintően válasszuk meg az ágyneműnket. Ha te is azok közé tartozol, akik rosszul alszanak a melegben, akkor mindenképp figyelj oda, hogy az ágyneműd és a lepedőd is jó minőségű, légáteresztő, 100 százalék pamut anyagból készüljön! Emellett segítheti az elalvásodat, ha lefekvés előtt megiszol egy pohár forró teát, ahogy a török kultúrában is szokás, hiszen ez is hozzájárul a testhőmérséklet csökkenéséhez.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.