Így aludjunk idén többet és jobbat az egészségünkért!

A legfontosabb újévi fogadalmak egyike

Ha itt az újév, itt vannak a fogadalmak. A legtöbb ember szeretné megragadni az alkalmat, hogy tiszta lappal kezdjen és ha csak lehet, leszámoljon valamilyen rossz szokással.

Ilyenkor fogadják meg sokan, hogy most bizony aztán tényleg lefogynak, meg azt is, hogy megpróbálnak egészségesebben élni. Többet mozogni, és bizony pihentetőbben aludni.

A pihenés nem csak mentális jóllétünk, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is nagyon fontos. Ha nem alszunk eleget, azaz nem pihenünk elég jól, nem elég, hogy fáradtabbak és ingerlékenyebbek is lehetünk, de nagyobb eséllyel is betegszünk meg. Legyen szó éppen csak téli nyavalyákról, vírusokról vagy komolyabb szervi problémákról.

„Több kutatás is igazolta az elmúlt évek során, hogy az alvásunk minősége komoly hatással van az immunrendszerünkre” – kezdi dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusa. – „Egy vírusfertőzés által kiváltott immunválasz negatív befolyással lehet alvásunkra, ugyanakkor, ha rendszeresen részünk van a pihentető, jó alvás élményében, akkor immunrendszerünk erősebbé válik, ritkábban fordul elő, hogy megbetegszünk. A megfelelő minőségű alvás azért is fontos, hiszen ilyen történik például a sebek gyógyulása, a fertőzések leküzdése, és ilyenkor erősödik, vagy alakul ki az úgynevezett immunmemóriánk is.”

A szakértő szerint viszont a tartós alvásmegvonás, vagy éppen az alvászavarok, mint például a leggyakrabban előforduló alvási apnoe megzavarja a szervezetünk védekező képességét. Megnőhet az allergiás reakciók előfordulásának valószínűsége is, sőt, még a védőoltások sem működnek megfelelően, ha nem kielégítő a pihenésünk, ha nem alszunk elég jól.

„Nem véletlenül érezzük úgy egy-egy vírusfertőzés során, hogy folyamatosan aludni szeretnénk: a szervezetünk jelez, hogy pihentető, energiát felszabadító mélyalvásokra van szükségünk, ugyanakkor ilyenkor bukkanhatnak fel lázálmok, előfordulhat, hogy lerövidülnek az álomfázisaink, vagy éppen zaklatottan alszunk. Jelenleg nagyon intenzív kutatás zajlik az alvás és az immunrendszer kapcsolatáról, erről valószínűleg további információk is érkeznek majd hamarosan” – mondja dr. Dombovári Magdolna.

Nagyon fontos, hogy próbáljunk meg eleget aludni, még akkor is, ha sok a csábító program, akár olyan is, amihez ki sem kell mozdulni otthonról, akár a közösségi média, vagy a streaming-csatornák korlátlan kínálata.  Törekedjünk arra, hogy ne éjszakázzunk rendszeresen, és aludjuk végig a szükséges 7-9 órát, az átlagos 5-6 óra helyett. Ne tolódjon ki a lefekvési idő, legalábbis ne váljon tartós szokássá.  A kialvatlanság ugyanis sok szempontból veszélyes lehet, nem elég, hogy másnap fáradtabb, aluszékonyabbak leszünk, és a munkánkban, feladatainkban hibázhatunk, de könnyen balesetveszélyes helyzetbe is keveredhetünk. A dolog csalóka, nem biztos, hogy álmosnak érezzük magunkat, de a szervezetünk gyakran visszajelez. Egyébként érzelmileg is labilisabbá válik, aki nem alszik eleget és elég jól, ingerlékenyebbek lehetünk, amely kapcsolatainkra lesz rossz hatással.

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kialvatlanság számos súlyos egészségügyi probléma előszobája lehet” – folytatja dr. Dombovári Magdolna. –„Nagyobb lehet az elhízás, az inzulinrezisztencia, majd a cukorbetegség kockázata is, de ugyancsak nő a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatok és az Alzheimer-kór rizikója is, ha tartósan nem képes kipihenni magát valaki. Nem beszélve arról, hogy a kialvatlanság szorongáshoz, depresszióhoz, illetve ehhez kapcsolódóan alkohol- és drogproblémákhoz is vezethet.”

Újévi fogadalomként tehát ígérjük meg magunknak, hogy igyekszünk eleget és elég jól aludni. Ehhez kellemes, megfelelően besötétített és nem túl meleg helyiségre van szükségünk, természetesen megfelelő minőségű fekhelyre és ágyneműre. Fontos az egészséges és rendszeres étkezés, de próbáljunk meg lefekvés előtt 3-4 órával már nem enni. Koffeintartalmú italokat, kávét, teát, kólát ne együnk, és a tévé előtt se majszoljunk csokoládét.

A testmozgás elengedhetetlen, de ezt is igyekezzünk úgy időzíteni, hogy ne a lefekvés előtti időszakban történjen. Valószínűleg sokaknak a legnehezebben betartható dolog, hogy a kék fényt adó képernyőket, okostelefont, tabletet, tévét 1-2 órával elalvás előtt iktassuk ki, helyette inkább olvassunk, vagy sajátítsunk el egy-két egyszerű relaxációs technikát. Ha elképzeljük, hogy a fűben vagy éppen a tengerparti homokban fekszünk és testrészenként a talpunktól a fejünk búbjáig fokozatosan ellazulunk, egészen biztosan könnyebben elalszunk és ezzel egészségünkért is nagyon sokat teszünk.

Ezt teszi alvásunkkal a lámpafény

 

 

Forrás: Napidoktor.hu