Igenis meg lehet szabadulni a szemölcstől!

Akinek volt már dolga szemölccsel, tudja, hogy nem olyan könnyű megszabadulni tőle. A különböző szemölcsöket a humán papillomavírus – HPV – okozza, amelynek több mint 65 típusa ismert.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a sokakat érintő vírusfertőzés kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Vírus okozza

Terjedhetnek mikrosérüléseken keresztül és nemi úton is, sokszor nehéz felismerni és megkülönböztetni őket egyes anyajegyektől vagy bőrnövedékektől, amelyek megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helyétől. Már csak a pontos diagnózis miatt is érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a szemölcs eltüntetése végett, hiszen teljesen más módszerrel kezelhető például a kisebb gyerekeknél gyakran jelentkező, úgynevezett uszodaszemölcs és más az eljárás a felnőtteknél szexuális úton terjedő szemölcsök, vagy a köröm szélén jelentkező szemölcs esetén.


Sokan azt gondolják, a szemölcsök a legyengült immunrendszer miatt alakulnak ki, de ez nem egészen így van. A vírus sok esetben parányi sérüléseken keresztül hatol be a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás, sőt a láb deformitásai is. Ez korántsem jelenti feltétlenül azt, hogy bármilyen immunzavar lenne a háttérben – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

szemolcs

Kerek és kocsányos is lehet

 • A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon, a gyermekeknél ritkábban a térden, könyökön fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. Jellemzően kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, pontozott, érdes felszínű göbcse, amely nem okoz gyulladást és csak akkor fáj, ha megsérül.
 • A gyerekeknél gyakori, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt fejlődik ki szemölcs a köröm alatt, és ez enyhe fájdalommal is járhat.
 • Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek.
 • A nemi szervek környékén kávébarna vagy bőrszínű, puha, barázdált felszínű növedékek jelentkezhetnek, amelyek nemi úton terjednek.
 • A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” fájdalmassága miatt akár járási nehézséget is okozhat.

A fenti felsorolás természetesen nem teljes, csupán a gyakori típusokat tartalmazza. A különböző szemölcsök ugyanis változatos formákban, testszerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva – ismerteti dr. Rózsa Annamária. – Vagyis az esetek többségében valódi indoka van az eltávolításnak, amelynek módja természetesen a szemölcs típusától függ. A szemölcs helyzetét, típusát, méretét tekintetbe véve választhatunk a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása közül, vagyis számolni kell azzal, hogy a vény nélkül kapható szerek esetleg azért nem hatnak, mert nem megfelelőek az adott típusú szemölcs kiirtására. 

Hogyan csökkenthetjük a vírusfertőzés esélyét?

 • Ne piszkáljuk, harapdáljuk, vagdossuk otthon a már kialakult szemölcsöt.
 • Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, különös tekintettel a hajlatokra, a lábujjközökre.
 • Hordjunk tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot, így elkerülhetjük a bőr felázását, felpuhulását, ami megkönnyíti a vírusok bőrbe jutását.
 • Mindenki használjon saját törölközőt, saját papucsot.
 • Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
 • Fertőtlenítsük rendszeresen a cipőinket.

 

Forrs: Dermatica


2 hozzászólás

 1. Attila

  Üdvözletem, Sebestyen Attila vagyok, nekem jelen pillanatban van két szumolcs a talpamon, valószínűleg befelé növő fajta mivel nem ki dudorodnak hanem inkább üreg van rajtuk, szívesen küldök képet, valamint van egy nagy barna anyajegy a nyakamon amiből szor nő ki, undorító mindig vágni kell a szört róla mert másképpen nagyon csúnya, van a peniszem közepén is egy anyajegy, világos barna kicsinek mondanám és amióta az eszemet tudom ott van, ön szerint mit érdemes kezeltessek?

  Válasz
 2. Ármin

  Hello Attila! Én elsősorban a szemölcseidhez szolnek hozza,hogy minel előbb kezeld,mert nekem nagyon hamar elterjedt.. Erre jo a betadin bőr fertőtlenítő. Ugyanilyen befele növő volt a talpapon vagy 40 db biztos meg több labujjamon. 2 evig szenvedtem velük,fagyasztas,ecseteles meg semmi mas nem hasznalt(mindenfele draga szer) viszont van egy biztos modszer! Minden este szigetelő szalaggal ragaszd le es max 2 heten belul eltunnek!!! Ezt a házi módszert tartottam leggagyibbnak,de mint utolso eselykent kiprobaltam es BEVALT!! Higyj nekem jot akarok,sztem az oxigen hiany miatt pusztulnak ki,minden jot kivanak!

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.