Igazi nyári, frontmentes van

Alapvetően napos idő lesz, csak időnkénti felhősödés várható, délkeleten lehet több felhő az égen. A déli megyékben, az Alpokalján és az Északi-középhegységben alakulhat ki záporeső.

A délnyugati, a Kisalföldön és Nyugat-Magyarországon az északias szelet kísérik olykor élénk lökések. A hőmérséklet délután 24 és 28, késő este 17, 23 fok között alakul. Napközben mindenütt megszűnik a hidegfronti hatás, de a különösen érzékenyeknél eleinte még előfordulhat fejfájás, migrén, ingerlékenység. Ingadozhat a vérnyomás. Az ízületi fájdalmak, görcsös panaszok hátterében légköri okok is lehetnek.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Megnövekszik a felhőzet, és vasárnap délutántól hétfő estig sokfelé várható – akár több alkalommal is – zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, heves zivatar. Keddtől gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, és már csak elszórtan valószínű csapadék.

napsutes5

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 14 és 20 fok között alakul, vasárnap reggel valószínű kissé hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 32 fok között várható, hétfőn a Dunántúlon lehet néhány fokkal gyengébb a felmelegedés.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. június 16. 20,9 °C +1,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 34,3 °C (1986) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,4 °C (1985)

Forrás: met.hu