Igaz: megváltoztatja az agyat a terhesség

Képalkotó vizsgálatok szerint a memóriát nem érinti a dolog, de a kismamáknál a terhesség valóban megváltoztatja az agyat – a szürkeállományban számít a babához való alkalmazkodás.

A gyermeket váró nők gyakran említik, hogy „bébi agyuk” van, új megvilágításban látják a dolgokat, s ez a hozzáállás elkíséri őket a terhesség alatt, majd pedig a baba születése után is. Egy új kutatás igazat ad nekik.

A terhesség az agyban hosszútávú változásokat okoz, amely valószínűleg azért alakul ki, hogy javítsa képességeit a gyermek védelmére és táplálására – áll a spanyol jelentésben. A kutatás MRI-vizsgálatokat használt, hogy összehasonlítsa 25 hölgy agyszerkezetét a terhesség előtt és után. Mindegyiküknek ez volt az első várandóssága.

Szülés után jelentős csökkenés volt megfigyelhető a szürkeállományban, azon területeken, amelyek a szociális interakciókkal vannak kapcsolatban – mutatta ki az eredmény. Ezek az agyi területek átfedésbe is kerültek olyanokkal, melyek akkor aktiválódtak, ha az anyák a gyermekeik fotóit nézegették.

„Az agyban bekövetkezett változások, melyek a szükséges funkciókkal függnek össze, azért alakulnak ki, hogy kezeljék az anyaság kihívásait – mondta el Erika Barba, a barcelonai Autonomous Egyetem munkatársa, a tanulmány társ-szerzője sajtóközleményében.

S bár egyes, babát váró nők furcsa, „zavaros” gondolkodásról is beszámolnak, mely a „baba agy” hátránya, a memóriát a kutatók szerint nem érinti a terhesség. Vagyis a veszteség a szürkeállományban ezeket a részeket nem érinti.

Az agyi változások, melyek legalább 2 évig fennállnak a szülés után, valószínűleg nagymértékben segítenek a nőknek alkalmazkodni az anyasághoz – vélik a kutatók.

Oscar Vilarroya, a tanulmány társ-vezetője elmondta, hogy a felfedezések rámutatnak az adaptív folyamatra, amelyek azzal vannak összefüggésben, hogy az anya jobban felismerje a gyermek szükségleteit, így például az újszülött érzelmi állapotát. Elsődleges jeleket biztosítanak az anyaság idegrendszeri alapjaihoz, mentális egészségükhöz és általánosságban az agyi rugalmassághoz.

Elseline Hoekzema, aki szintén a tanulmány társ-szerzője, kifejtette, hogy az agyi változások „részben a szinaptikus metszés mechanizmusát tükrözik – ahol gyenge szinapszisok vannak, ott út nyílik a hatékonyabb és speciálisabb neurális hálózatok számára.”

A kutatók egyébként elmondták, hogy az agyi vizsgálatok alkalmával képesek voltak az agy változásai által előre jósolni az anya kötődését a babájához.

A változások hasonlóak voltak ahhoz a különbséghez, amikor egy anya természetes módon esik teherbe vagy pedig termékenységi kezelésen vesz részt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php