Igaz, hogy fájdalommentesen, altatásban is elvégezhető a vastagbéltükrözés?

Sokan tartanak a vastagbéltükrözéstől, a vastagbéldaganatok túl kései felismerésének egyik oka éppen az, hogy sokan túl későn, már panaszok esetén szánják rá magukat a kolonoszkópiára. Ennek az oka, hogy a vizsgálatot nemcsak túl intimnek érzik, hanem a fájdalomtól is tartanak.

Nagyon különböző módon reagálnak az emberek a vastagbéltükrözésre. Van akinek csak némi elviselhető kellemetlenséget okoz a kolonoszkópia, más tolerálhatatlan fájdalomként éli meg. Ez függ a beteg bélrendszerének felépítésétől, a bél esetleges gyulladásos állapotától, a vizsgálóorvos tapasztalatától, a megfelelő előkészítéstől, s nem kis részben a beteg hozzáállásától, aktuális lelkiállapotától is. Ezek mellett pedig a kellemetlenség mértékét befolyásolja az is, hogy a vizsgálóhelyen milyen fájdalomcsillapítási módszert alkalmaznak.

A kolonoszkópia elvégezhető fájdalomcsillapítás nélkül is, azt nem is minden beteg igényli. Van lehetőség arra is, hogy tablettában vagy injekció formájában bódító hatású nyugtatót kapjon a beteg, ami segíti az ellazulást és a fájdalomcsillapítást is. A bódításhoz nincs szükség aneszteziológus közreműködésére. A nyugtató hatása is egyénfüggő, e módszer van akinek csaknem teljesen megszünteti a fájdalmait, mások arról számolnak be, hogy nem eléggé csökkentette a kellemetlenséget.

shutterstock_55645594

A vastagbéltükrözés altatásban is elvégezhető. Ennek sok ellátóhelyen gátja, hogy e módszerhez a gasztroenterológus szakorvos és szakasszisztens mellett aneszteziológus szakorvos és szakasszisztens részvételére is szükség van a vizsgálatnál, s a szakember-kapacitás miatt ezt nem tudják megoldani. Olyan gyakorlattal is találkozni, hogy az altatószert – miként a béltisztítást segítő hashajtót – a betegnek kell megvásárolnia. Ahol van lehetőség az altatásra, ott rendszerint egy nagyon gyors hatású altatószert alkalmaznak, amely teljesen elaltatja a beteget, majd a vizsgálat végeztével hamar kiürül a szervezetből, s jellemzően nem okoz különösebb mellékhatást.

A vastagbéltükrözésnél alkalmazható helyi fájdalomcsillapítási lehetőségekről a szakrendelőben, kórházban előre felvilágosítás kérhető.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Forrás: Rákgyógyítás