Töltsük fel a mai napsütésben D-vitamin készleteinket

Délelőttig a sok napsütést fátyolfelhők szűrhetik, majd napközben erőteljesebb gomolyfelhő-képződés mellett már elszórtan, nagyobb eséllyel a középső és északkeleti országrészben lehetnek záporok, esetleg zivatarok. A délnyugati szél a nappali órákban a Dél-Dunántúlon erősödhet meg, illetve zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható. Késő estére 10 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Front ugyan nem ér el bennünket, de a magasban zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomás-ingadozás előfordulhat. Ugyanakkor a nappali órák hőmérséklete és a hőérzetünk a komfortos tartományban alakul; s ha tehetjük, a munkanap ellenére is használjuk ki napsütést, tartózkodjunk a szabadban, és kezdjük el természetes módon a téli időszakban megcsappant D-vitamin raktárunk feltöltését.

naposido_idojaras

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Kezdetben sok lesz a felhő, és több helyen várható eső, zápor, keleten néhol zivatar. Az időszak nagyobb részén több órára kisüt a nap, számottevő csapadék nem valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 6, 12 fok között alakul, vasárnap egy-két fokkal enyhébb lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet a 15, 20 fokról 21, 26 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. április 11. 12,0 °C +1,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 25,5 °C (2009) legalacsonyabb hőmérséklet: -3,6 °C (1941)

A nyír pollenkoncentrációja mérséklődik, bár még országszerte a közepes-magas tartományban alakul. Fokozódik viszont a platán pollenszórása, az északi-északkeleti területek kivételével virágpora sokfelé magas, sőt esetenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen. Elkezdődött a tölgy virágzása is, pollenkoncentrációja a déli-délnyugati országrészen már elérheti a közepes-magas szintet. A bükk, a gyertyán, a juhar, a kőris, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen. Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása, de virágporukból egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma egyelőre alacsony, de kismértékben emelkedik.

Forrás: met.hu